Auto 17 november 2000

Winterbanden

Winterbanden bieden de beste greep op een gladde weg door ijs of sneeuw. Deze banden zouden eigenlijk tot een standaardonderdeel van de auto moeten behoren, meent de Vereniging Vaco op basis van een recent onderzoek.

„Opslagproblemen zijn er voor de gebruiker niet meer, omdat zomer- en winteropslag tegenwoordig tegen kostprijs en in sommige gevallen zelfs gratis gebeurt.” Volgens de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche is de winterband inmiddels zo volwassen geworden dat hij op de punten comfort, geluidsproductie en snelheid nauwelijks meer onderdoet voor een zomerband. Ook financieel is er niet of bijna geen verschil. Als de slijtage van winterbanden bij hogere temperaturen niet hoger was en de rijeigenschappen niet onderdeden voor zomerbanden, dan kon het winterrubber het hele jaar gebruikt worden. Bij temperaturen van 7 graden Celsius en lager presteert de winterband beter dan de zomerband. „Hij voegt iets wezenlijks toe aan het rijden onder moeilijke weersomstandigheden”, zegt secretaris Ruud Spuijbroek. „Denk daarbij niet alleen aan regen, sneeuw en ijs, maar ook aan iets simpels als wegen met diepe rijsporen waarin veel water staat of bijvoorbeeld wegen met veel afgevallen, glibberige bladeren. Deze kunnen voor onverwachte gladheid zorgen.”

Winterbeurt
Ook een winterbeurt voor de auto kan veel problemen voorkomen. Tal van dealers controleren –veelal gratis– de meest essentiële onderdelen en functies. Daartoe behoren in elk geval de profieldiepte van banden, de verlichting, de ruitenwisservloeistof, de sloten en rubbers van deuren. De accu zorgt 's winters voor de meeste problemen. Logisch, want bij 30 graden Celsius vraagt de motor niet zoveel startvermogen en werkt de accu honderd procent. Bij 0 graden loopt de capaciteit van de accu echter terug tot 65 procent en de motor vraagt bij deze buitentemperatuur 155 procent startvermogen. Bij -30 graden –normaal in wintersportgebieden– resteert nog slechts 18 procent van de accucapaciteit, terwijl de motor maar liefst 268 procent inzet vraagt.