Auto 10 november 2000

De beste van het huis

Door Arno Witvliet
Met de S60 sluit Volvo een episode in de geschiedenis af. De nieuwkomer vormt het sluitstuk van de zelfstandigheid: toekomstige Volvo's zullen niet langer zonder bemoeienis van moederconcern Ford het levenslicht zien. De S60 is niet alleen het allerlaatste onafhankelijke kunststuk van Volvo, het is tevens de beste Volvo ooit gemaakt.

De nieuwe Volvo S60 is een plaatje van een wagen. Het is een feit dat de S60 een compositie is van de Volvo's V70 en S80, maar de nieuwkomer onderstreept overtuigend dat het geheel meer is dan de som der delen. De voorzijde is heel erg Volvo V70, maar oogt dankzij diverse stilistische details dynamischer. De achterzijde lijkt regelrecht afkomstig van de S80. Een nadere beschouwing leert echter dat de achterkant van de S60 scherper en uitdagender is dan die van zijn grote broer. Ook de extreem schuin aflopende daklijn lijkt linea recta van de V70 te zijn overgenomen. Je zou de Volvo S60 een gebrek aan eigen gezicht kunnen verwijten, maar het totaalbeeld laat zo'n overtuigende indruk op het netvlies achter dat een en ander succes niet in de weg zal staan.

Dat is maar goed ook, want Volvo heeft grootse plannen met de S60. Volgend jaar denkt Volvo in Nederland maar liefst 3000 nieuwe exemplaren te verkopen. Een deel daarvan zal de huidige S70's en de duurdere S40/V40-modellen gaan vervangen. Toch zal de S60 stevig de strijd moeten aanbinden met wagens als de BMW 3-serie, Audi A4, Rover 75 en Saab 9-5, die stuk voor stuk hun sporen hebben verdiend. Begin volgend jaar komt een nieuwe Audi A4 op de markt en Audi denkt er 6000 van te gaan verkopen. Het is duidelijk dat er door de diverse aanbieders hard aan dezelfde consument getrokken zal gaan worden.

Beschaafde krachtbron
Volvo vaardigde voor deze test de krachtigste en daarmee meest verleidelijke variant uit het modellenprogramma af. De S60 T5 is goed voor een maximumvermogen van 184 kW/250 pk bij 5200 tpm en een maximumkoppel van 330 Nm, dat tussen 2400 en 5200 tpm via de voorwielen op het wegdek wordt gebracht. De prestaties liegen er niet om. De auto bereikt in 6,8 seconden vanuit stilstand een snelheid van 100 km/h. Bij 250 km/h moet een begrenzer ingrijpen om de topsnelheid te beperken, voorzover je bij zo'n snelheid nog van een beperking kunt spreken.

Ondanks het enorme potentieel van de wagen heb je geen moment het idee dat-ie nerveus is. De krachtbron toont zich beschaafd en competent tegelijk. De snelheidsmeter wijst ongemerkt veel te hoge snelheden aan, maar jaagt de bestuurder niet op. Het aggregaat draait in rust zijn rondjes en laat nimmer nadrukkelijk van zich horen. De turbomotor is een voorbeeldige krachtbron, die daarnaast over voldoende vermogen beschikt om het gros van de automobilisten het nakijken te geven. De motor verrast niet alleen op de weg maar ook bij het brandstofstation. Een gemiddelde consumptie van 1 op 11,7 is voor het testmodel, dat ook nog eens is voorzien van een automatische transmissie, een absolute topprestatie.

Mooi in balans
Eerder dit jaar fungeerde de Volvo V70 T5 als hoofdrolspeler in deze rubriek. Een van de aanmerkingen op deze overigens voortreffelijke auto betrof het gebrek aan duidelijkheid en gevoel in de besturing. Vooral op hoge snelheden toonde de V70 T5 zich wat nerveus in rechte lijn, wat noch de stabiliteit, noch het vertrouwen ten goede kwam.

De S60 rekent overtuigend af met deze kritiek. De wagen stuurt strakker en rustiger dan de V70 en S80 en geeft tegelijkertijd meer informatie door over de toestand van het asfalt. Bovendien is de S60 mooier in balans dan de V70 en S80. De carrosserie is ook aanmerkelijk stijver dan die van zijn grotere broers. De S60 laat zich dan ook dynamischer berijden dan de V70 en ontbeert daarnaast het 'zompige' dat de S80 kenmerkt. Je kunt een S60 met grote snelheid door allerhande bochten heen jagen, waarbij de auto in hoge mate neutraal blijft en de bestuurder niet voor verrassingen plaatst.

Ondanks zijn uitstekende weggedrag is de dynamische Zweed beslist comfortabel. De auto is goed geveerd en gedempt en het onderstel weet goed raad met zowel korte als lange oneffenheden. De Volvo S60 is comfortabeler dan bijvoorbeeld een BMW 3-serie maar laat zich tegelijkertijd wat minder scherp en dynamisch berijden. Volvo lijkt bewust een compromis te hebben nagestreefd, wat in het geval van de S60 goed heeft uitgepakt.

Vertrouwd
Het interieur is herkenbaar Volvo en daardoor vertrouwd. Het dashboard neemt een dominante positie in met een paneel waarvandaan onder meer het audiosysteem, de telefoon en de klimaatregeling bediend kunnen worden. Het geheel oogt indrukwekkend maar is overzichtelijk ingedeeld en laat zich opvallend eenvoudig bedienen.

Een rit in de S60 onderstreept bovendien het belang van goede stoelen. Zaken als ondersteuning en verstelmogelijkheden zijn goed voor elkaar. Met de binnenruimte is het zeker voorin goed gesteld. De voorinzittenden beschikken over meer dan voldoende ruimte voor lijf en leden. Achterin is het minder royaal, maar voor deze klasse is de ruimte daar niet teleurstellend. De bagageruimte meet een toereikende 424 liter maar is door de beperkte toegang wat lastig bereikbaar, zeker wanneer de bagage naar achteren geschoven is.

Volvo heeft goed begrepen dat de S60 voornamelijk verwende automobilisten zal aantrekken en heeft een magnifieke geluidsinstallatie ontwikkeld, wel tegen meerprijs. De kwaliteit ervan zal de buurjongen die twee maandsalarissen aan geluidsapparatuur voor zijn tweedehands wagentje heeft uitgegeven een slechte nacht bezorgen. De uitrusting van de Volvo S60 is in orde, maar de concurrentie wordt er niet mee op afstand gezet. Zo behoren airconditioning en cruise control niet tot de standaarduitrusting.

Veiligheidsvoorzieningen kunnen nooit genoeg aanwezig zijn, maar Volvo maakt desalniettemin indruk. Niet alleen ABS en de twee airbags zijn bij de prijs inbegrepen maar ook elektronische remkrachtverdeling (EBD), side impact protection system (SIPS), sidebags voorin, hoofdairbags en het whiplash protection system (WHIPS) waken over de veiligheid van de inzittenden. Comfort is er in de vorm van centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, elektrisch bedienbare ramen voor en achter en verlichte make-upspiegels.

Niet goedkoop
Volvo levert de S60 vanaf 66.904 gulden. Voor dat bedrag heb je nog niet een S60 met airconditioning en metallic lak. Ook lichtmetalen velgen en een fijn muzieksysteem maken een S60 aantrekkelijker, zodat de factuur van de dealer al snel een bedrag van 75 mille of meer vermeldt. De S60 is dus niet bepaald een goedkope auto. In een land waar dit soort auto's voornamelijk zakelijk bereden wordt en daarbij ook nog eens fiscaal stevig wordt aangepakt, is een dergelijk prijskaartje nog geen sleutel tot succes.

Volvo heeft gemeend de verkopen een impuls te kunnen geven door een zogenaamde S60 Intro Edition op de markt te brengen, die voor 4000 gulden extra in zaken als elektronisch geregelde airconditioning, lichtmetalen velgen, een lederen stuurwiel, cruise control en een boordcomputer voorziet. Dat maakt van de Volvo S60 ineens een interessante auto. Nog even afgezien van het fijne weggedrag, de puike stoelen en de hoge kwaliteitsstandaard natuurlijk. Geld zal immers nooit van doorslaggevende betekenis zijn bij de aanschaf van een S60. Daarvoor is de beste van het huis gewoon te goed.

Volvo S60 T5 ƒ 87.895

Technische gegevens

Motor
Cilinderinhoud: 2319 cc; maxi mumvermogen: 184 kW/250 pk bij 5200 tpm; maximumkoppel: 330 Nm tussen 2400 en 5200 tpm; acceleratie 0 100 km/h: 6,8 seconden; topsnel heid: 250 km/h.

Maten
Lengte: Lengte: 4580 mm; breedte: 1800 mm; hoogte: 1410 mm; wielbasis: 2720 mm; gewicht: 1478 kilogram; houderschapsbelasting: ƒ371 per kwartaal; inhoud bagageruimte: 424 liter; brandstoftank: 70 liter. .

Prijs
Volvo S60 T5 ƒ 87.895

Positief
+ prestaties
+ verbruik
+ weggedrag
+ geluidsniveau
+ stoelen

Minpunten
- gebrek aan eigen gezicht
- grote draaicirkel

Alternatieven

BMW 325i Executive :
ƒ 93.400


Rover 75 2.5 V6 Sterling: ƒ 88.990


Saab 9-3 2.0 Turbo AERO: ƒ 89.950