Auto 3 november 2000

Audi A3 TDI is een dieselbommetje

Door Arno Witvliet
De Audi A3 is vernieuwd. Je moet alleen wel drie keer kijken voor je de details op het netvlies hebt. Wanneer je echter bij een verkeerslicht onbeschaamd wordt zoek gereden door een A3 diesel, is er niet langer plaats voor twijfel. Dat achterkantje is van een 'verse'.

Nu de Audi A3 alweer zo'n vier jaar onder de mensen is, achtte Audi de tijd rijp voor een opfrisser. Kennelijk werd de noodzaak daartoe niet al te breed gedragen, want de optische aanpassingen zijn nagenoeg verwaarloosbaar. Een beetje kenner zal opmerken dat de achterlichten een tikkeltje zijn veranderd en de koplampunits thans helder beglaasd. Verder is het assortiment lichtmetalen velgen enigszins aangepast. Ondanks de geringe stilistische ingrepen is de Audi A3 nog altijd een auto van deze tijd. De gedrongen sportieve gestalte maakt indruk, maar is desalniettemin geen 'koppendraaier'.

Het grootste nieuwsfeit bevindt zich onder de motorkap. De benzinemotoren bleven nagenoeg ongewijzigd. Voor de dieselgestookte machines geldt dat echter niet. De facelift is aangegrepen om een nieuwe, direct ingespoten turbodieselmotor het licht te doen zien. Net als de oude turbodieselmotor –die vanaf het prille begin van de A3 leverbaar is– telt de kakelverse krachtbron vier cilinders met een gezamenlijke inhoud van 1,9 liter. Met een maximumvermogen van liefst 96 kW/130 pk bij 4000 tpm is de 1200 kilogram wegende auto tot een indrukwekkende krachtontwikkeling in staat. De trekkracht is met een piek van 310 Nm bij slechts 1900 tpm zelfs onthutsend te noemen.

Krachtsexplosief
De A3 TDI 130 pk weet uitstekende prestaties te leveren. In 9,2 seconden speert de auto vanuit stilstand naar 100 km/h. Zijn topsnelheid is 205 km/h. Bovengenoemde cijfers zijn weliswaar veelzeggend, maar toch niet in staat om de sensatie van een rit te beschrijven. De compacte Duitser is namelijk een krachtpatser van formaat. Het krachtsexplosief is dermate groot dat de voorwielen soms moeite hebben het vermogen fatsoenlijk in versnelling om te zetten. Zeker bij het herfstige weer van de afgelopen weken is de Audi A3 een auto die om behoedzaamheid vraagt. Wanneer je vol gas geeft, lijken de wielen even te moeten zoeken naar tractie. Het standaard gemonteerde elektronisch stabiliteitsprogramma (ESP) –wat bij verlies van tractie automatisch het vermogen reduceert– lijkt zich soms door het geweld te laten verrassen. Een A3 Quattro is met zijn permanente vierwielaandrijving waarschijnlijk beter tegen de 130 pk sterke dieselmotor opgewassen.

Sportonderstel
Dankzij de korte overbrengingsverhoudingen van de handgeschakelde zesversnellingsbak is de A3 in elke versnelling goed bij de pinken. Het is keer op keer een genot een aanspraak op de spierballen van de Audi te maken en met groot gemak een inhaalsprintje te trekken of een hinderlijke bumperklever subtiel op afstand te zetten.

Rijden doet de A3 gewoon prima. De auto ligt goed op de weg en zal bij hoge bochtsnelheden met een controleerbare dosis onderstuur reageren. Sturen doet de auto naar tevredenheid, dat wil zeggen mooi direct en met voldoende gevoel. Desalniettemin is het optionele sportonderstel van 840 piek een aanrader. De A3 boet nauwelijks aan comfort in, maar wint aan stabiliteit. Bovendien stuurt een A3 met sportonderstel net even strakker.

Groot is de Audi A3 niet, maar dat wenst de doelgroep ook niet. Kwaliteit en uitstraling staan voorop. Daar hoort dan ook een passend uitrustingsniveau bij, dat met diverse optiepakketten en uitvoeringen op de persoonlijke smaak kan worden afgestemd. De Audi A3 TDI 130 pk Attraction driedeurs vergt een investering van 60.900 gulden en is voor die munten standaard voorzien van ABS, airbags, sidebags, elektrisch bedienbare ramen, centrale portiervergrendeling, lichtmetalen velgen, leeslampjes voor en achter en radiovoorbereiding met vier speakers. Je wilt echter vandaag de dag niet zonder airconditioning en metallic lak, zodat een beetje Audi A3 TDI 130 pk al snel richting de 70 mille gaat. Dat is veel geld voor veel geweld in een compacte auto.

Het kan nog bonter. Volkswagen levert sinds kort een 110 kW/150 pk sterke, direct ingespoten turbodieselmotor in de Golf. Na de Audi A3 TDI 130 pk lijkt dat serieus een beetje te veel van het goede.