Auto 29 september 2000


Niet uit het juiste hout gesneden

Opel heeft sinds jaar en dag de goede gewoonte er een sportief getinte coupé in zijn assortiment op na te houden. Door de jaren heen is de liefhebber bediend met auto's zoals de Manta, de Monza, de Calibra en de Tigra. De jongste loot aan de stam heet gewoon Astra maar is dan wel verrijkt met de toevoeging coupé. Hoe bijzonder is deze nieuwkomer?

Het bataljon sportieve modellen dat Opel de afgelopen decennia in stelling bracht, bleek keer op keer succesvol. De Manta wist een ware bezitsdrang op te roepen bij allerhande jonge of zich jeugdig voelende figuren voor wie Kadett en Ascona tot de spreekwoordelijke dertien in een dozijn behoorden. De dure Monza vond minder gretig aftrek, maar de Calibra en vooral de Tigra golden voor Opel als imagebuilders bij uitstek. Zowel het verkoopsucces als het enthousiasme onder de bezitters resulteerde spoedig in heuse fanclubs.

Technisch beschouwd waren de sportievelingen uit de stallen van Opel geenszins huzarenstukjes. Motoren en bodem waren immers identiek aan die van de volumemodellen. De kracht van het concept school echter in de dynamische uitstraling en de relatief vriendelijke prijsstelling. Ook op de tweedehandsmarkt gelden de Calibra en de Tigra nog altijd als succesnummers. Opvallend is echter dat veel van deze auto's in handen vallen van lieden die met veel voortvarendheid de originaliteit schenden. De standaard lichtmetalen velgen bijvoorbeeld worden rap verruild voor grotere en glimmender exemplaren. Een spoilertje meer maakt eveneens indruk en wanneer passanten op straat geen kennis kunnen nemen van de kwaliteit van je muziekinstallatie hoor je er gewoon niet bij.

Vaandeldrager
Het is opmerkelijk dat Opel na de successen van de Calibra en de Tigra ineens met een Astra op de proppen komt. De toevoeging coupé suggereert weliswaar dynamiek, maar de naam Astra daarentegen is zo doorsnee als maar kan. De spannende Opel Speedster die binnenkort in ons vaderland arriveert, wordt ongetwijfeld Opels vaandeldrager.

Voor de Astra Coupé lijkt die rol niet te zijn weggelegd. Hoewel de nieuweling op zichzelf beschouwd best een fraaie verschijning is, geldt onmiskenbaar dat de lijnvoering te veel Astra en te weinig coupé is. Zeker frontaal en van achteren beschouwd verschilt de Astra Coupé nauwelijks van de weinig inspirerend vormgegeven Astra sedan. Van opzij is de inmenging van de Italiaanse grootmeester Bertone goed zichtbaar, al heeft diens designstudio in het verleden fraaiere staaltjes van creativiteit getoond. Enkele mooie en kloeke lichtmetalen velgen onderstrepen het sportieve karakter van de Astra Coupé.

Nieuwe motor
De Astra Coupé is nog maar nauwelijks op de markt beschikbaar en voor deze test ingepland of de feiten worden ingehaald door de actualiteit. Zo wordt de Astra Coupé aangedreven door een krachtbron die binnenkort niet meer leverbaar zal zijn. De desbetreffende 1,8 liter viercilinder zestienklepper levert thans een maximumvermogen van 85 kW/125 pk. Binnenkort zal deze machine het veld ruimen voor een eveneens 1,8 liter viercilinder zestienklepper, die echter een maximumvermogen van 92 kW/125 pk via de voorwielen op het wegdek zal brengen.

Gezien de actualiteit vermelden we de nieuwe gegevens. Zo bedraagt het maximumkoppel 170 Nm bij 3800 tpm en is de wagen in staat om binnen 9,5 seconden vanuit stilstand naar een snelheid van 100 km/h te sprinten. De topsnelheid is met 210 km/h bovendien ruimschoots toereikend. De huidige motorisering geeft geen aanleiding tot twijfels ten aanzien van de nieuwe krachtbron. De Astra Coupé komt lekker vlot uit de startblokken en maakt een energieke indruk. Het geluidsniveau blijft binnen de perken en over de brandstofconsumptie valt met een gemiddelde score van 1 op 11,9 evenmin veel af te dingen.

Jammer alleen dat de stijlloze portieren voor een meer dan normale dosis windgeruis garant staan. Er is echter een belangrijkere reden om niet voor de basismotorisering te kiezen. De Astra Coupé wordt tegen een bescheiden meerprijs van 2000 gulden geleverd met een 108 kW/147 pk sterke 2,2 liter zestienklepper. Daarmee marcheert de wagen de 1,8 liter aangedreven variant soepel voorbij. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze krachtiger aandrijfbron het leeuwendeel van de verkopen zal gaan uitmaken.

Zwaar sturend
Rijden doet de Astra Coupé zonder meer goed. De standaard Opel Astra kenmerkt zich door zeer verdienstelijk weggedrag, maar een verlaagd sportonderstel en de montage van brede en relatief platte banden missen hun uitwerking niet. De Astra toont zich een veilige en stabiele kameraad, die tot op hoogst illegale snelheden duidelijk blijft. De limieten zijn klip en klaar gemarkeerd en listige overstuurreacties zijn de Duitser vreemd. De auto reageert in bochten met een gedoseerd opkomend onderstuur dat door de wat nadrukkelijke neiging tot overhellen wat eerder optreedt dan verwacht. Storend is dit niet.

De Astra Coupé stuurt ook lekker zwaar en mooi direct, al zou een tikkeltje meer nauwkeurigheid op hogere snelheden prettig zijn. Wanneer je stevig door wilt rijden, moet je kunnen blindvaren op een adequate vertragingsinstallatie. Die is op de coupé aanwezig en uiteraard standaard voorzien van ABS. De versnellingsbak geeft evenmin aanleiding tot gemopper. De pook maakt lekker korte slagen en laat zich eenvoudig inleggen. De enkele hapering die we constateerden, lijkt een exemplarisch euvel te zijn.

Stevige stoelen
Het interieur is teleurstellend en doeltreffend tegelijk. Opel liet na de inzittenden het gevoel te geven in een unieke omgeving te zijn terechtgekomen. Het is bijna allemaal doorsnee Astra wat je waarneemt. Het lederen stuurwiel, de fijne sportstoelen en de witte wijzerplaten behoren ook al tot de standaarduitrusting van een gewone Astra Sport. De toepassing van unieke kleuren of materialen als kevlar en aluminium zouden de zaak stukken exclusiever hebben gemaakt. Overigens is Opel niet de enige die gebrek aan creativiteit ten aanzien van het binnenste verweten kan worden. Bij Peugeot bijvoorbeeld geniet je vanbinnen ook niet bepaald van het fraaie lijnenspel van de 406 Coupé.

Niettemin vind je in de Astra een prima stekkie achter het stuurwiel. De sportstoelen zitten lekker stevig en zijn goed geproportioneerd. Dankzij de verstelmogelijkheden van stuur en stoel is een goede zitpositie voor kort en lang gegarandeerd. Voorin is er bovendien meer dan voldoende ruimte voor hoofd en benen. De schuin aflopende daklijn doet voor de achterbank echter het tegendeel vermoeden hetgeen juist blijkt te zijn. Posturen tot 1,80 meter kunnen naar tevredenheid plaatsnemen. Langer is minder.

De kofferbak is een topper van formaat. Welke coupé in deze prijsklasse verrast met een beladingsvolume van 460 liter?

Uitbundig uitgerust
Een coupé mag best een beetje uitbundig in de spulletjes steken. Opel heeft dat goed begrepen en had dan ook een royale hand bij het vaststellen van de uitrusting van de Astra Coupé. Standaard is de wagen uitgerust met ABS, airbags, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, cruise control, infodisplay, elektrisch bedienbare ramen, sportstoelen, lichtmetalen velgen en nog veel meer. Airconditioning is niet standaard en daarmee is eigenlijk ook het enige echte manco in de standaarduitrusting belicht. Voor 2350 piek meer zit je zomers lekker koel.

De Opel Astra Coupé is een beetje een onduidelijk gepositioneerde auto. De auto moet het hart van de sportieveling sneller doen kloppen, maar is daartoe niet helemaal uit het juiste hout gesneden. Hoewel de Astra Coupé best een fraaie auto is, ontbreekt het de Opel aan een eigen gezicht en een dito uitstraling. Er is simpelweg te weinig werk gemaakt van zowel de lijnvoering als de aankleding van het interieur. Dat is jammer, want onderhuids schuilt een alleszins aantrekkelijke auto. Onderstel en krachtbron voorzien royaal in rijplezier en uitrustingspakket en prijsstelling zijn dik voor de bakker. Resumerend kunnen de Astra Coupé dan ook zeker goede kansen worden toegelicht. Bijzonder of niet.

Technische gegevens

Motor
Cilinderinhoud: 1799 cc; maximumvermogen: 92 kW/125 pk bij 5600 tpm; maximumkoppel: 170 Nm bij 3800 tpm; acceleratie 0 100 km/h: 210 km/h.

Maten en gewicht
Lengte: 4267 mm; breedte: 1709 mm; hoogte: 1390 mm; wielbasis: 2606 mm; wagengewicht: 1170 kilogram; houderschapsbelasting: f 252 per kwartaal; inhoud bagageruimte: 460 liter; brandstoftank: 52 liter.

Prijs
Opel Astra Coup‚ 1.8 16v
f 49.950

Positief
+ weggedrag
+ uitrusting
+ ruime kofferbak

Minpunten
- hoofdruimte achterin
- weinig verrassend ontwerp

Alternatieven

Citroën Xsara Coup‚ 2.0i 16V VTS
f 50.750

Hyundai Coup‚ FX
f 46.995

Renault M‚gane Coup‚ 2.0 16V IDE Sport
f 42.795