Auto 1 september 2000

Kentekenkwesties

Op korte termijn zal er geen kenteken voor snor- en bromfietsen worden ingevoerd. Naar het zich laat aanzien zal dat pas op z'n vroegst met ingang van 1 mei 2002 gebeuren.

Oorzaak van deze vertraagde invoering is de vooralsnog onopgeloste financiering van de kentekening, inclusief conversiekeuring van gebruikte brom- en snorfietsen. Bovag en RAI betreuren de verschuiving van de invoeringsdatum, omdat de maatregel een gunstig effect op de verkeersveiligheid zou hebben. Beide organisaties hanteren een extra argument om de planning te handhaven: de op handen zijnde introductie van kentekens voor caravans en vouwwagens.

Wanneer de invoering van het bromfietskenteken niet wordt opgestart, zal zij naar alle waarschijnlijkheid een forse vertraging oplopen omdat het voor de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) praktisch gezien vrijwel onmogelijk is beide projecten naast elkaar uit te voeren. Volgens voorlopige berekeningen betaalt de berijder van een gebruikte bromfiets voor een kenteken ongeveer 200 gulden, waarvan circa 35 gulden bestemd is voor de keuring.

De Bovag vindt dat bedrag veel te hoog en volstrekt onaanvaardbaar. „Wij hebben het ministerie voorgesteld voor de helft van de kosten eenmalig subsidie te verlenen”, zegt Frans Bastiaansen, secretaris Tweewielerbedrijven. „De consument betaalt dan rond de 100 gulden.”

Caravans
Vanaf 1 augustus 2001 wordt gestart met het kenteken van aanhangwagens en opleggers met een eigen gewicht van 750 kg en meer. Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat gaf onlangs de RDW formeel de opdracht dit te realiseren. Invoering van zo'n eigen kenteken betekent dat ook een groot deel van het Nederlandse caravanpark, dat wordt geschat op zo'n 500.000 caravans, een eigen kenteken krijgt.

Bert de Winkel, voorzitter RAI afdeling caravans, benadrukt dat invoering van een dergelijk kenteken het ideale moment is om een caravan eerst te keuren voordat een kentekenbewijs wordt afgegeven. „Weliswaar wil de overheid geen APK-keuring voor caravans, maar een periodieke technische keuring, in welke vorm dan ook, zou op zo'n moment wel een bijdrage leveren aan het veiliger maken van het caravanpark.”