Auto 1 september 2000

Licht en voor een select publiek

Door Arno Witvliet
Een mijlpaal in een wereld vol beweging. Zo omschrijft Audi de jongste loot aan zijn stam. De nieuwe Audi A2 is in velerlei opzichten een buitenbeentje. Met deze technologiedrager heeft Audi getracht de vanzelfsprekendheid te ontstijgen om zo automobiliteit opnieuw te definiëren. De tijd zal leren of Audi's voorbeeld navolging zal vinden. Pas dan kan vastgesteld worden of de A2 daadwerkelijk als een mijlpaal beschouwd dient te worden. Een kritische beschouwing als voorschot.

De brochure waarmee Audi geïnteresseerden verblijdt is mogelijk nog fascinerender dan de auto die de hoofdrol in het fraai uitgevoerde drukwerk krijgt toebedeeld. Prachtige foto's van indrukwekkende natuurverschijnselen dan wel technologische hoogstandjes worden opgevolgd door parallelle beschrijvingen van de markante karaktereigenschappen van de A2.

Dat de Audi A2 een verbluffende auto is, staat buiten kijf. De afgelopen twintig jaar investeerde de automobielindustrie immers volop in allerhande voorzieningen die een toename van zowel het comfort als de veiligheid bewerkstelligden. Dat een en ander hand in hand ging met een toename van de massa behoeft dan ook geen betoog. De massa van een doorsnee middenklasser nam derhalve met honderden kilo's toe.

Autofabrikanten compenseerden deze gewichtstoename door zich toe te leggen op de ontwikkeling van aandrijfbronnen die met steeds minder brandstof genoegen namen. Deze inspanningen waren zelfs zo succesvol dat de gewichtstoename meer dan volledig werd gecompenseerd, waardoor steeds fraaiere verbruikscijfers gerealiseerd konden worden. Voor veel autofabrikanten betekenden deze successen een aanmoediging om te trachten nog spaarzamer krachtbronnen te ontwikkelen, waarbij waterstofmotoren en soortgelijke innovaties het levenslicht zagen.

Ook Audi stak tijd en energie in dit loffelijk streven, maar het merk deed meer. Audi ging terug naar de basis en ijverde noest aan de reductie van het wagengewicht met inachtneming van de hedendaagse maatstaven ten aanzien van veiligheid en comfort. Met succes, weten we sinds kort. De Audi A2 is immers een feit.

Kort en hoog
Hoewel de A-klasse van Mercedes-Benz de weg reeds plaveide voor het ultrakorte en relatief hoge koetswerk, lagen aan de finale vormgeving van de A2 andere overwegingen ten grondslag. De A-klasse was eerst en vooral bedoeld als een compacte en wendbare maar tegelijkertijd praktische en ruime auto voor grootstedelijk gebruik. De A2 diende eerst en vooral te kunnen bogen op een uitzonderlijk lage luchtweerstand, hetgeen een gunstige uitwerking zou hebben op de brandstofconsumptie.

Al in de eerste helft van de vorige eeuw ontdekten wetenschappers dat een korte en rechte achterzijde tot betere aërodynamische prestaties leidde. De beperking van de breedte én de behoefte aan ruimte had een smalle, korte en relatief hoge auto tot gevolg. Tezamen met de voor Audi karakteristieke stijlelementen ontstond zo de A2. Een dynamisch en herkenbaar ogend karretje met een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,28.

Audi ging echter verder. In de eerste helft van de jaren negentig zag de Audi A8 het levenslicht. Deze limousine was de eerste auto in serieproductie met een aluminium carrosserie, waardoor de auto substantieel minder kilo's op de weegschaal bracht dan zijn uitdagers. De toepassing van aluminium was echter dermate kostbaar dat carrosserieën van de Audi's A3, A4 en A6 gewoon uit plaatstaal werden opgetrokken. De gewichtsreductie woog bij de ontwikkeling van de Audi A2 echter zwaarder dan de kosten, waardoor de tweede Audi een aluminium koetswerk kreeg. Met als klinkend resultaat een wagengewicht van slechts 895 kilogram. Een Mercedes-Benz A140 weegt zomaar 100 kilogram meer.

Servicemodule
Voor de aandrijving van Audi's nieuwste heeft het merk het magazijn van Volkswagen aangesproken, waar overigens ook Seat en Skoda hun machines betrekken. Vooralsnog werden twee motoren voor de aandrijving van de A2 geschikt geacht. Allereerst is er de 55 kW/75 pk leverende 1,4 liter, benzine consumerende viercilinder zestienklepper. Die mag begin volgend jaar zijn lot delen met een 1,4 liter driecilinder direct ingespoten turbodieselmotor, die eveneens een maximumvermogen van 55 kW/75 pk via de voorwielen op het wegdek brengt.

Tot die tijd moeten liefhebbers het doen met de benzinevariant. Dat is helemaal geen straf. De machine presteert geenszins ondermaats, al verloochent de krachtbron niet te zijn ingezet om een zo gunstig mogelijk verbruikscijfer te realiseren. Een gemiddelde brandstofconsumptie van 1 op 15,1 spreekt dan ook duidelijke taal. Desalniettemin is de A2 in staat om een tijd van 12,0 seconden neer te zetten voor de sprint vanuit stilstand naar 100 km/h. De auto brengt zijn inzittenden desgewenst naar een topsnelheid van 173 km/h.

De krachtbron toont zich voldoende soepel en stil, al produceert de auto bij acceleratie wel een wat goedkoop klinkende brom. De grap is dat de motor niet alleen volledig door de motorkap aan het oog onttrokken is maar dat ook blijft. De motorruimte wordt bedekt door een paneel dat in zijn geheel kan worden verwijderd. Voor de bestuurder is enkel een zogeheten servicemodule waarin de vulmonden en peilstokken van diverse vloeistoffen zijn opgenomen interessant. Een en ander bevindt zich achter het luikje tussen de koplampen waar zich normaliter de grille bevindt.

Stuurcorrectie
Niet alleen in vormgeving maar ook in weggedrag roept de kersverse A2 een vergelijking met de Mercedes-Benz A-klasse op. Het debuut van de Baby-Benz stond al snel geheel in het teken van de incidenten met de zogenaamde elandtest, waardoor Mercedes-Benz zich genoodzaakt zag het onderstel te modificeren. Een straffe vering stond tezamen met een stel stevige dempers garant voor een prima bochtgedrag, maar tevens voor een niet al te comfortabele verwerking van oneffenheden in het wegdek.

De Audi is minder sportief dan de A-klasse maar stukken comfortabeler. Naar mijn smaak zijn de veerwegen zelfs te lang, waardoor de nieuweling ondanks zijn korte wielbasis zelfs de neiging heeft te gaan deinen. In bochten toont de A2 zich beschaafd, waarbij het opkomende onderstuur eenvoudig gecorrigeerd kan worden. Uiteraard behoort een elektronisch stabiliteitsprogramma (ESP) evenals bij de A-klasse tot de standaarduitrusting.

De elektrohydraulische besturing oogt daarentegen minder waardering. Een lichte besturing is wellicht prettig in het grootstedelijke verkeer, maar eenmaal op snelheid laat de A2 zich gevoelloos en door de daarmee samenhangende stuurcorrectie wat nerveus besturen. De handgeschakelde versnellingsbak is daarentegen evenals de vertragingsinstallatie simpelweg top.

Bodemconstructie
Ondanks zijn compacte buitenmaten is de nieuwe A2 opvallend ruim. Zeker voorin is er meer dan voldoende ruimte voor hoofd en benen en is een goede zitpositie dankzij de prettig zittende en goed verstelbare voorstoelen gegarandeerd. Door de sterk aflopende dakstijl lijkt het alsof volwassenen de achterbank enkel in elkaar gedoken kunnen bevolken. Niets is minder waar. De achterbankzitting is extreem laag geplaatst en een slimme bodemconstructie zorgt ervoor dat je niet met je neus tussen de knieën hoeft te zitten.

Het dashboard is typisch Audi: opgetrokken uit mooie en degelijke materialen. De afwerking is van hoog niveau en hetzelfde kan van de indeling en de bediening gezegd worden. Verwacht in de A2 overigens geen slimme interieurvondsten zoals ze in de populaire middenklasse mpv's toegepast worden. De achterbank is separaat deelbaar en bovendien uitneembaar, maar daarmee is de kous af. De bagageruimte meet een inhoud van 390 liter, hetgeen evenmin als indrukwekkend beschouwd kan worden.

Hoge prijs
Audi heeft voor de A2 een zodanige standaarduitrusting vastgesteld dat niemand zich erover zal beklagen, maar dat tegelijkertijd vrijwel nooit iemand de basisprijs van 43.650 gulden zal afrekenen. Standaard is de auto voorzien van ABS, twee airbags, sidebags voorin, elektrisch bedienbare voorramen en buitenspiegels, centrale portiervergrendeling, buitentemperatuurmeter, toerenteller en vier speakers.

Voor 4950 piek extra levert Audi de A2 Exclusive, die met een volautomatische airconditioning, lichtmetalen velgen, lederen stuurwiel, afstandsbediening voor de centrale portiervergrendeling en verlichte make-upspiegels stukken meer tot de verbeelding spreekt. Zonder metallic lak wil je uiteraard niet gezien worden in een A2, zodat je in de praktijk gewoon een halve ton op de bankrekening van de dealer stort. Dat is onmiskenbaar veel geld.

Het gekke is dat Audi het helemaal niet erg vindt als de A2 duur gevonden wordt. Prijs schept immers afstand en de A2 is helemaal niet gemaakt voor de grote massa. De A2 is een auto voor een select publiek dat distinctie nastreeft en voor wie verfijning en kwaliteit niet langer synoniem zijn met meer, maar juist met minder. De Audi A2 is een goed ogende en technisch innovatieve auto, waarbij spaarzaamheid op een voortreffelijke wijze gecombineerd is met comfort en klasse. Dat maakt van de auto echter nog geen mijlpaal. Dat wordt de A2 pas wanneer Audi's concept op grote schaal navolging vindt.

Technische gegevens

Motor
Cilinderinhoud: 1390 cc; maximumvermogen: 55 kW/75 pk bij 5000 tpm; maximumkoppel: 126 Nm bij 3800 tpm; acceleratie 0-100 km/h: 12,0 seconden; topsnelheid: 173 km/h.

Maten en gewicht
Lengte: 3826 mm; breedte: 1673 mm; hoogte: 1553 mm; wielbasis: 2405 mm; gewicht: 895 kilogram; houderschapsbelasting:
ƒ 134 per kwartaal; inhoud bagageruimte: 390-1140 liter; brandstoftank: 34 liter.

Prijs
Audi A2 1.4 Exclusive:
ƒ 48.600

Positief
+ innovatief concept
+ verbruik
+ afwerking
+ binnenruimte

Minpunten
- besturing

Alternatieven

Audi A3 1.6 Attraction Exclusive 5-deurs:
ƒ 53.700

Chrysler PT Cruiser 2.0i
Touring: ƒ 49.950

Mercedes-Benz A140
Avantgarde: ƒ 47.600