Auto 7 juli 2000

Ruimte voor uitgekiende prijs

Door Arno Witvliet
Het gemeentehuis op de Veluwe waar ik onlangs voor een zakelijk onderhoud verwacht werd, heeft voor zowel het ambtelijk personeel als haar gasten een parkeergarage in gebruik. Deze kelder is door de hoogte enkel toegankelijk voor personenwagens. Een stalen balk op 1,75 meter hoogte weet bestelbusjes en dergelijke effectief te weren. En Toyota's Previa, zo mocht ik de bewuste middag tot mijn grote verbazing constateren.

De nieuwe Toyota Previa is een enorme lange en vooral hoge auto. De multizitter heeft een lengte van 4,75 meter en een hoogte van maar liefst 1,81 meter, waarmee de Previa letterlijk met kop en schouders boven concurrenten als de evenmin kinderachtige Renault Grand Espace en de Chrysler Grand Voyager uitsteekt. Dat de Previa zo ontzettend hoog zou zijn, had ik niet gedacht. Zo'n akkefietje als bij die parkeerkelder drukte me simpelweg met de neus op de feiten. Zul je trouwens altijd zien. Heb je net de hellingproef in de achteruitversnelling met goed gevolg doorstaan, blijkt de toegang tot het nabijgelegen parkeerterrein ook afgegrendeld te zijn door een stalen buis van 1,75 meter hoog. De Toyota Previa is kennelijk minder welkom dan Toyota zou wensen.

Gemiste kans
Toyota verwacht veel van de nieuwe Previa. De nieuweling moet zijn voorganger zo snel mogelijk doen vergeten voorzover die überhaupt nog herinnerd wordt. Want de in 1990 gelanceerde eerste Previa was in die dagen dan wel een innovatieve auto, potten heeft Toyota's eerste multi purpose vehicle nooit kunnen breken. Dat was een gemiste kans van formaat.

In tien jaar tijd is zowel de vraag naar als het aanbod van mpv's explosief toegenomen, zonder dat de Previa in staat bleek Toyota een substantieel marktaandeel van het lucratieve segment te bezorgen. Het gebrek aan succes van de eerste Previa had een aantal oorzaken. Allereerst was de vormgeving van de in de States ontwikkelde Previa voor de Europese consument nog een brug te ver. Verder wist het concept van de centraal onder de voorstoelen geplaatste motor maar nauwelijks te bekoren. Te veel geluid en bovendien te gulzig aan de pomp. Last but not least kon bijna geen enkele dealer uitleggen waarom de Toyota Previa bij zijn debuut al pakweg zeventig groene flappen moest kosten en in zijn nadagen pas na betaling van zo'n 80 mille de showroom werd uitgereden. De eerste Previa was, kortom, zowel met zijn verschijning als met zijn prijskaartje zijn tijd te ver vooruit.

Vormen kloppen
De tweede editie van de Previa kunnen veel grotere kansen worden toegedicht. De kersverse auto is in tegenstelling tot zijn voorganger geheel van Japanse makelij. De nieuweling laat eveneens een futuristische indruk op het netvlies achter, maar de basisvormen kloppen nu. Toyota nam immers afscheid van de centraal achter de vooras geplaatste motor en hangt de krachtbron nu gewoon voorin. Daardoor kreeg de auto een beetje neus van betekenis.

Scherpe lijnen en een fraaie vouw in de flanken geven de auto een modieus en dynamisch voorkomen. De enorme voorruit, die min of meer in hetzelfde vlak ligt als de motorkap, voorkomt bovendien een massieve uitstraling. Zeker in de beproefde uitvoering ziet de Previa er simpelweg indrukwekkend uit. De kloeke lichtmetalen velgen en de donker getinte achterruiten staan de Previa erg goed en voorzien de auto van extra cachet.

Fraai verbruik
Toyota levert de Previa vooralsnog maar met één enkele krachtbron. Hoewel een direct ingespoten dieselmotor in de maak is, worden de voorwielen tot die tijd aangedreven door een 2,4 liter zestienkleps viercilinder die voorzien is van Toyota's doorwrochte VVT-i-systeem voor variabele kleptiming. Het moderne aggregaat levert een maximumvermogen van 115 kW/156 pk bij 5600 tpm en een maximumkoppel van 225 Nm bij 4000 tpm.

De machine voldoet uitstekend. De 1575 kilogram wegende Japanner weet in 10,9 seconden vanuit stilstand een snelheid van 100 km/h te bereiken en haalt desgewenst uit naar een topsnelheid van 185 km/h. De Previa is geen strepentrekker, maar komt in de praktijk van alledag heel verdienstelijk van zijn plaats. Belangrijker is echter dat de krachtbron zich over de gehele linie mooi soepel en alert toont en bovendien opvallend trillingsvrij zijn rondjes draait. Ook het geluidsniveau blijkt keurig binnen de perken. De motor klinkt als een echte Japanse meerklepper, maar zal nimmer in een hinderlijk mate van zich laten horen. Een aangename verrassing is ook de relatieve bescheidenheid waarmee de Previa de brandstofvoorraad aanspreekt. Met een gemiddelde consumptie van 1 op 10,1 zet de auto gezien zijn afmetingen en massa zonder meer een fraai resultaat neer.

Lichte besturing
De nieuwe Previa rijdt meer dan goed. Je voelt natuurlijk dat de auto behoorlijk aan de maat is, maar ondanks het relatief hoog liggende zwaartepunt en het hoge wagengewicht laat de Previa zich met een behoorlijk tempo door bochten jagen. De auto reageert aanvankelijk met goedmoedig onderstuur, is evenwel door bruusk optreden tot overstuur te verleiden.

De Previa kenmerkt zich verder door een prettige en niet te lichte besturing. De Japanner stuurt strak en voorziet daarbij in een fijne dosis informatie. Bovendien bewijst het onderstel dat Toyota een prima afweging tussen comfort en wegligging heeft kunnen maken. De Previa is comfortabel geveerd, maar tegelijk veilig en stabiel in rechte lijn. De testwagen is voorzien van een automatische viertraps transmissie waarvan de selectiehandle, in tegenstelling tot de pook van de handgeschakelde vijfversnellingsbak, aan de stuurkolom bevestigd is. Het is een beetje Amerikaans, maar het went snel, te meer omdat het mechaniek alert reageert en schokvrij schakelt.

Zee van ruimte
Toyota levert de Previa naar keuze met vijf tot maximaal acht zitplaatsen. Afhankelijk van de gekozen uitvoering is de Previa achterin voorzien van twee driezits banken, drie of vijf losse stoelen dan wel vier zogenaamde captain chairs met aan weerskanten armleuningen. Zo kunnen zowel kroostrijke gezinnen als verwende zakenlieden met een passende Previa in hun vervoersbehoefte voorzien.

Standaard is zonder meer een futuristisch vormgegeven dashboard, waarin het instrumentenpaneel à la Toyota Yaris centraal geplaatst is. Het geheel staat derhalve enorm ver van de bestuurder af. Ook hier geldt dat een en ander gewenning vraagt. Verder is het dashboard logisch ingedeeld en laat het geheel zich eenvoudig bedienen.

Toyota monteerde een stel uitstekende stoelen in de Japanner. Ze zijn lekker groot en voorzien in voldoende ondersteuning van lijf en leden. Helaas is het stuurwiel echter alleen in hoogte en niet in lengte verstelbaar. Daardoor kunnen langbenigen net niet de juiste zitpositie vinden. Bovendien komt de rechterknie nogal eens in aanvaring met de selectiehandle van de automatische transmissie.

De hoeveelheid ruimte in de Previa is simpelweg indrukwekkend. Zowel voor- als achterin beschikken de inzittenden over een zee van ruimte. Hoofd en onderdanen beschikken overal over voldoende bewegingsvrijheid. De achterste stoelen zijn in lengterichting verstelbaar en kunnen bovendien worden uitgenomen, zodat de auto zelfs voor kleine verhuizingen ingezet kan worden. Een veelvoud aan bakken en vakken onderstreept het multifunctionele karakter van de Previa.

Uitrusting
Het uitrustingsniveau van de nieuwe Toyota Previa is dik voor de bakker. De prijslijst opent met een bedrag van 66.400 gulden voor de achtpersoons Previa Linea Terra, die standaard voorzien is van twee airbags, ABS, elektrisch bedienbare ramen voor en achter, elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, twee schuifdeuren en een afdekrolhoes in de bagageruimte.

Voor 68.900 gulden wordt de Previa Linea Luna de showroom uitgereden. Die beschikt standaard over drie stoelen en wordt tegen een meerprijs van 1000 piek getransformeerd tot zevenzitter. Ten opzichte van de Terra biedt de Luna nog airconditioning.

Top of the line is de Previa Linea Sol, die tegen betaling van 74.900 gulden zijn inzittenden onder meer verwent met zaken als lichtmetalen velgen, cruise control, zes captain chairs met armleuningen, lichtmetalen velgen, roofrails en donker getinte ramen achterin. De nieuwe Previa is letterlijk een aanwinst van formaat. Het is immers de hoogste onder zijns gelijken en in de lengte moet de Previa alleen in Amerikanen als de Chrysler Grand Voyager, Ford Windstar en Chevrolet Trans Sport zijn meerderen erkennen. De nieuweling dwingt niet alleen fysiek respect af, maar ook door zijn kwaliteiten. Zo weet de krachtbron zeer te bekoren en zijn zaken als binnenruimte en weggedrag simpelweg dik in orde.

De Previa is weliswaar een stuk duurder dan auto's als de Volkswagen Sharan, Renault Espace en Chrysler Voyager, maar stelt daar ook veel meer blik en daarmee ruimte tegenover. Wanneer vervolgens de prijslijst van de Renault Grand Espace, Chrysler Voyager of Ford Windstar aan een nader onderzoek wordt onderworpen, resteert de conclusie dat Toyota een uitgekiend prijsbeleid hanteert. De nieuwe Toyota Previa rechtvaardigt zijn prijskaartje. Van zijn voorganger kon dat nu niet bepaald gezegd worden.

Technische gegevens

Motor
Cilinderinhoud: 2362 cc; maximumvermogen: 115 kW/156 pk bij 5600 tpm; maximumkoppel: 225 Nm bij 4000 tpm; acceleratie 0-100 km/h: 10,9 seconden; topsnelheid: 185 km/h.

Maten en gewicht
Lengte: 3120 mm; breedte: 1790 mm; hoogte: 1810 mm; wielbasis: 2900 mm; gewicht: 1575 kilogram; houderschapsbelasting: f 410 per kwartaal; inhoud bagageruimte: 486-2927 liter; brandstoftank: 75 liter.

Prijs
Toyota Previa 2.4 16v VVT i Linea Sol f 74.900

Positief
+ weggedrag
+ geluidsniveau
+ verbruik
+ binnenruimte

Minpunten
- geen lengteverstelling van de stuurkolom

Alternatieven

Chrysler Grand Voyager 3.3 SE Luxe

Chevrolet Trans Sport 3.4 V6

Renault Grand Espace 2.0 16V RXE