Auto 9 juni 2000

Wel waardering, geen liefde

Door Arno Witvliet
Trots fonkelt de ster in het zonlicht. Reeds decennialang geldt de omrande drietand op de voorplecht als een symbool van duurzaamheid en klasse. Wederom heeft Mercedes-Benz het vanzelfsprekend geacht een nieuw model van dit keurmerk te voorzien. Dat schept terecht hoge verwachtingen. Adeldom verplicht immers.

Maar liefst 1,6 miljoen exemplaren van de eerste generatie C-klasse vonden de afgelopen jaren wereldwijd hun weg naar een nieuwe eigenaar. Daarbij geldt ongetwijfeld dat veel kopers zich niet alleen hebben laten verleiden door de kwaliteiten van het product ”an sich”, maar tevens door het aura van degelijkheid dat rond de ster hangt en de status die onlosmakelijk aan dit keurmerk verbonden is.

DaimlerChrysler zet dan ook opnieuw hoog in. Dit jaar nog zullen er 150.000 nieuwe C-klasses van de band rollen, terwijl de productie volgend jaar een kloeke kwartmiljoen exemplaren zal bedragen. Voor Nederland geldt dat de nieuwe C-klasse al voor zijn fysieke debuut een klapper van formaat is. De vaderlandse importeur heeft een contingent van zo'n 3200 auto's toegewezen gekregen, waarvan de helft reeds verkocht is. Voor alle duidelijkheid: het betreft dan prijzen vanaf 70.500 gulden voor de minst expensieve variant. De magie rond de ster is kennelijk zo sterk dat mensen in blind vertrouwen en zonder maar een meter met de auto te hebben gereden een order plaatsen. Merkwaarde in optima forma.

S-klasse
De nieuwe C-klasse van Mercedes-Benz lijkt vluchtig beschouwd een te heet gewassen S-klasse. Vooral de achterzijde sterkt de oppervlakkige toeschouwer in die opvatting. Desalniettemin is overduidelijk dat de ontwerpers zich zwaar lieten inspireren door de lijnvoering van het topmodel uit het assortiment. De nieuweling maakt een evenwichtige indruk, waarbij vooral de voorzijde knap gestileerd is. De auto oogt frontaal lekker breed en vooral heel erg Mercedes-Benz. De schijnwerpers vormen een originele variatie op een bekend thema waarin de karakteristieke dubbele koplampen op een speelse wijze samengesmolten zijn.

De belangrijkste optische vooruitgang ten opzichte van de vorige generatie C-klasse is de vlotte en zelfs jeugdige uitstraling van de nieuweling. Was de sedanversie van de C-klasse tot voor kort vooral een aanrader voor heren op leeftijd, thans zou zelfs uw testrijder als midtwintiger best in een C-klasse gesignaleerd willen worden.

Prestaties
Mercedes-Benz moet het als vanouds in Nederland vooral hebben van de basisvarianten. Wat de nieuwe C-klasse betreft worden de benzinegestookte C180 en C200 Kompressor, alsmede de direct ingespoten common rail turbodiesels C200 CDI en C220 CDI dan ook uitstekende kansen toegedicht. De motoren van deze vier makkers tellen stuk voor stuk vier cilinders met een gezamenlijke inhoud tussen de 2,0 en de 2,2 liter en worden, al dan niet met behulp van een mechanische aanjager, tot heel verdienstelijke prestaties aangezet.

Desondanks dacht het de importeur goed om voor deze test de zescilinder topmodel C320 af te vaardigen. En met een topmodel rijd je vrijwel nooit als laatste bij het verkeerslicht weg. De Mercedes-Benz C320 is hierop geen uitzondering. De 3,2 liter zescilinder aandrijfbron is goed voor een maximumvermogen van 160 kW/218 pk bij 5700 tpm en een maximumkoppel van 310 Nm tussen 3000 en 4600 tpm. Een en ander staat garant voor uitstekende prestaties. Zo speert de C320 in 7,8 seconden vanuit stilstand naar een snelheid van 100 km/h en haalt de auto desgewenst uit naar zijn topsnelheid van 245 km/h.

Stil
In tegenstelling tot de overige motorvarianten, die standaard aan een handgeschakelde zesversnellingsbak gekoppeld zijn, is de C320 uitgerust met een vijftraps automatische transmissie, hetgeen een fraaie en uitgebalanceerde combinatie opleverde. De machinerie genereert zo veel vermogen en vooral koppel dat een automatisch schakelende bak de juiste keuze is. Het mechaniek schakelt snel en zacht tegelijk en biedt dankzij de tipschakeling de mogelijkheid tot handmatig ingrijpen.

Verder valt op dat de nieuwe C-klasse een fantastisch stille auto is. Motorgeluid noch windgeruis dringt hoorbaar het interieur binnen, waardoor de rolgeluiden van de banden de trommelvliezen weten te beroeren. Dat zegt meer over het algehele geluidsniveau dan over de banden.

Ondanks het enorme potentieel en de daarmee samenhangende neiging het vermogen aan te spreken, toont de C320 zich niet opvallend onmatig in het leegslurpen van zijn brandstofreservoir. Een gemiddelde consumptie van 1 op 9,1 is voor een zescilinder van dit kaliber lang niet verkeerd.

Onderstelafstemming
De nieuwe C-klasse rijdt simpelweg uitstekend. Vertoonde zijn voorganger nog een enigszins zompig weggedrag, de nieuweling markeert klip en klaar zijn fysieke begrenzing en toont bovendien dat de limiet heel ver weg ligt. Door de achterwielaandrijving kan de C-klasse onbehoorlijk hard een bocht ingestuurd worden voordat een overstuurreactie, gevolgd door de activering van standaard aanwezige veiligheidsvoorzieningen zoals het elektronische stabiliteitsprogramma (ESP) en de antislipregeling (ASR), de gevolgen van de automobiele waaghalzerij beperken. Mocht het desondanks echt fout gaan, dan is er de geruststellende aanwezigheid van ABS, twee airbags, twee sidebags en twee windowbags die in verregaande mate letsel trachten te voorkomen.

Voor de liefhebbers biedt Mercedes-Benz een sportonderstel aan dat voorziet in nog meer wegcontact en nog minder overhelneigingen. Desalniettemin is de nieuwe C-klasse met de standaard onderstelafstemming best een stevig geveerde auto. Op glad wegdek staat de comfortbeleving nimmer ter discussie, maar zodra zich een strook slecht onderhouden asfalt of een kasseienweg aandient, blijkt het onderstel toch een meer dan normale moeite te hebben met de verwerking van vooral korte oneffenheden. Verder treft het onderstel en het daaruit voortvloeiende weggedrag geen blaam, al zou de auto naar mijn smaak een streep strakker mogen sturen.

Teleurstelling
Hoe fraai en evenwichtig de nieuweling uit de stallen van Mercedes-Benz ook is vormgegeven, het interieur geldt in dit verband toch een beetje als een teleurstelling. Het dashboard ademt veel meer de sfeer van de A-klasse dan van de S-klasse. Dat is absoluut een gemiste kans voor een premium brand als Mercedes-Benz, dat hoe dan ook stevige prijzen voor zijn producten verlangt. Wanneer de klokkenwinkel met iets meer aandacht en zorg was vormgegeven en de ontwerpers wat mooiere en duurder aanvoelende materialen hadden uitgezocht, zou het interieur een veel rijkere indruk gemaakt hebben. Daarmee is eigenlijk het belangrijkste punt van kritiek verwoord. Het dashboard steekt namelijk niet alleen uitstekend in elkaar, maar is bovendien doordacht en overzichtelijk ingedeeld.

De voorstoelen zijn verder uitstekend vormgegeven en op allerhande wijze verstelbaar, waardoor een perfecte zitpositie gerealiseerd kan worden. Belangrijk is in dit verband dat de voorinzittenden over meer dan voldoende bewegingsruimte voor hoofd en onderdanen beschikkken. Achterin blijkt immers dat de C-klasse geen ruimtewonder is. Vooral de beenruimte valt tegen, al is er ten opzichte van de eerste generatie stevige vooruitgang geboekt. Bovendien is de achterbank tamelijk laag, waardoor de bovenbenen sneller dan comfortabel is van de zitting loskomen.

Veiligheidsitems
De tijden dat Mercedes-Benz zijn auto's standaard enkel van het hoogstnodige voorzag, zijn reeds lang voorbij. Thans is elke C-klasse standaard voorzien van een hele reeks veiligheidsitems en zaken zoals elektrisch bedienbare ramen voor en achter, elektrisch verstelbare buitenspiegels, elektrische stoelverstelling, cruise control, boordcomputer, regensensor en nog veel meer. Helaas rekent Mercedes-Benz voor de viercilindervarianten nog een meerprijs voor de airconditioning die voor de zescilinders bij de standaarduitrusting hoort.

Altijd verleidelijk zijn verder de uitvoeringen Elegance en Avantgarde, die een extra investering vergen van 4900 piek en de auto in respectievelijk luxueus dan wel sportief opzicht voltooien en daartoe onder meer voorzien zijn van een afwijkende stoelbekleding, accenten, lichtmetalen velgen en een lederen stuurwiel.

De nieuwe C-klasse gaat ongetwijfeld een gezonde toekomst tegemoet. Het enorme aantal orders dat de dealers reeds noteerden getuigt niet alleen van de begerenswaardigheid van de nieuweling, maar tevens van de aantrekkingskracht van de ster op de motorkap. Mercedes-Benz heeft dat keurmerk en de daarbijhorende prijsstelling wederom overtuigend weten te onderstrepen. De nieuwe C-klasse is een uitstekende auto die zich onderscheidt op onderdelen zoals geluidsniveau, weggedrag, veiligheid en kwaliteit. Bovendien is hij ondanks zijn fraaie koetswerk typisch een Mercedes-Benz. Je wordt er hoe dan ook nooit verliefd op. Pas na vele honderden kilometers weet je een Benz pas echt op waarde te schatten. Simpelweg omdat je dan pas ontdekt hoe goed en doordacht zo'n auto eigenlijk in elkaar steekt. De nieuwe C-klasse is van hetzelfde laken een pak. Het is een auto om te waarderen en niet om van te houden. Je kunt er dan ook jaren mee vooruit. De liefde gaat nooit over, omdat die er nooit geweest is. Ten diepste is dat voor een auto de waardevolste eigenschap die er is.

Technische gegevens

Motor
Cilinderinhoud: 3199 cc; maximumvermogen: 160 kW/218 pk bij 5700 tpm; maximumkoppel: 310 Nm tussen 3000 en 4600 tpm; acceleratie 0 100 km/h: 7,8 seconden; topsnelheid: 245 km/h.

Maten en gewicht
Lengte: 4526 mm; breedte: 1728 mm; hoogte: 1427 mm; wielbasis: 2715 mm; gewicht: 1565 kilogram; houderschapsbelasting: ƒ410 per kwartaal; inhoud bagageruimte: 455 liter; brandstoftank: 70 liter.

Prijs
Mercedes Benz C320 Elegance ƒ112.900

Positief
+ prestaties
+ geluidsniveau
+ weggedrag
+ kwaliteit

Minpunten
- prijsstelling
- uitstraling interieur
- beenruimte achterin

Alternatieven

BMW 330i Executive

Jaguar S-type 3.0 V6

Rover 75 2.5 V6 Sterling