Auto 26 mei 2000

Vrucht van verstandshuwelijk

De verstandshuwelijken tussen een Europese en Japanse autofabrikant leiden doorgaans niet tot inspirerend kroost. Desalniettemin zijn er redenen te over om een dergelijke verbintenis aan te gaan. De Suzuki Wagon R+ bijvoorbeeld is er zo'n beetje op alle fronten stukken beter op geworden sinds hij gebroederlijk met de Opel Agila van dezelfde band rolt.

Het is zeker niet de eerste keer dat een Europese fabrikant met een Japanse concurrent een joint venture sluit om in een bepaald project gezamenlijk de kosten van ontwikkeling en productie te kunnen delen. British Leyland en Honda sloten in de jaren zeventig een verbond, waarvan de Triumph Acclaim en de Honda Ballade de weinig succesvolle resultaten vormden. De samenwerking kreeg een vervolg toen Rover uit de deerniswekkende boedel van British Leyland als zelfstandig merk verderging en samen met Honda de productie van de Rovers 200, 400 en 600 alsmede de Honda's Concerto en Accord ter hand nam. Ook Ford en Mazda bundelden de krachten en bieden in min of meer dezelfde vorm achtereenvolgens de Ford Fiesta en de Mazda 121 aan.

Evenwichtig
De meest recente vrijage is die tussen Opel en Suzuki, waarvan de Opel Agila en de Suzuki Wagon R+ de vruchten zijn. De twee varianten op hetzelfde thema worden geproduceerd in Hongarije, alwaar Suzuki een zeer moderne fabriek bouwde. Zoals het een gigant betaamt, legde Opel de grootste claim op de productiecapaciteit. Van de 130.000 auto's die op jaarbasis de fabriek uit gaan rollen, zullen er 100.000 het bekende Duitse logo op de voorplecht dragen. Desalniettemin mocht Suzuki in het project de eerste viool spelen. Onderstel, koetswerk en aandrijflijn vinden hun oorsprong op Japanse tekentafels. De nieuwe Wagon R+ is immers van de tweede generatie, terwijl de Opel Agila een debutant is in het assortiment van Opel.

De nieuwe Suzuki Wagon R+ ging er ten opzichte van zijn voorganger optisch met reuzensprongen op vooruit. De eerste generatie Wagon R+ was en is immers een dommige en weinig creatief uitziende doos op wielen, waarin vooral ouderen zich dankzij de gemakkelijke instap en de hoge zitpositie thuis lijken te voelen. De Europese editie was niet veel meer dan een weinig smaakvol verbrede Wagon R die zonder toevoeging van de ”+” in Japan als handig en wendbaar karretje furore maakte.

De nieuweling laat daarentegen een evenwichtige indruk op het netvlies achter zonder dat de herkenbaarheid van de auto ernstig te lijden heeft gehad. De verschillen met de Opel Agila zijn echter minimaal, zodat een tweede blik meestentijds nodig zal zijn om de precieze afkomst vast te kunnen stellen.

Prestaties
Onder de kap is er weinig variatie mogelijk. Opel lepelt naar keuze een 43 kW/58 pk leverende 1,0 liter twaalfkleps driepitter dan wel een 55 kW/75 pk sterke 1,2 liter zestienkleps viercilinder in het vooronder van de Agila. Suzuki heeft voor zijn Wagon R+ echter enkel een viercilinder benzinemotor in petto. Het machientje meet een cilinderinhoud van 1,3 liter en levert een maximumvermogen van 56 kW/76 pk bij 5500 tpm. Het maximumkoppel bedraagt 115 Nm en wordt bij 4250 tpm via de voorwielen op het wegdek gebracht.

Aldus aangedreven is de 855 kilogram wegende Japanner tot bevredigende prestaties in staat. Voor de sprint vanuit stilstand naar 100 km/h worden 13,3 seconden uitgetrokken, terwijl de auto op verzoek bereid is om een topsnelheid van 155 km/h te realiseren. Dat zijn niet bepaald schokkende cijfers, maar voor een wagen in deze klasse alleszins acceptabel.

De machinerie houdt zich bij normale belasting keurig gedeisd en laat enkel bij voluit accelereren nadrukkelijk van zich horen. Het beproefde exemplaar bracht echter een aanvankelijk niet te traceren kakofonie van bijgeluiden ten gehore die bij nader inzien aan de airconditioning toegeschreven konden worden. De keuze was met dat prachtige zomerweer echter een beetje bitter. Hetzij voor de trommelvliezen geen lolletje hetzij zweet op het bolletje. Het euvel zal echter ongetwijfeld een exemplarisch karakter hebben.

De gemiddelde brandstofconsumptie heeft dat niet en geeft met een gemiddelde van 1 op 14,2 ook geen reden tot klagen.

Fijn geveerd
De nieuwe Suzuki Wagon R+ rijdt onverwacht goed. De auto is heel verdienstelijk geveerd en het onderstel weet goed raad met de verwerking van korte en lange oneffenheden in het wegdek. Suzuki en Opel vonden een goede balans in de afstemming van het onderstel, waardoor de auto comfortabel maar geenszins te zacht is. In bochten blijft de Japanner dan ook behoorlijk strak de gewenste koers volgen, al zorgt de relatief hoge carrosserie natuurlijk voor een meer dan normale dosis onderstuur, dat zich evenwel eenvoudig laat corrigeren.

De Suzuki stuurt verder goed, dat wil zeggen behoorlijk strak en met voldoende gevoel. Het samenspel tussen versnellingsbak en koppeling verloopt echter minder soepel, waardoor een vloeiende acceleratie somtijds meer aandacht vraagt dan wenselijk is. De remmen functioneren daarentegen naar volle tevredenheid en zijn in tegenstelling tot de stoppers van de Opel Agila verrijkt met ABS. Wanneer deze veiligheidsvoorziening een klap niet kan voorkomen, ontvouwen de twee standaard aanwezige airbags zich teneinde de kans op letselschade of erger te beperken.

Hoge zit
Een auto als de Suzuki Wagon R+ wordt eerst en vooral aangeschaft vanwege zijn binnenruimte en gebruiksmogelijkheden. Voorin kunnen twee volwassenen zonder meer prima uit de voeten, terwijl achterpassagiers evenmin voor claustrofobie behoeven te vrezen. Van overdaad is uiteraard geen sprake, maar teleurstellen doet de ruimte evenmin.

Hinderlijk is echter wel de zitpositie achter het stuurwiel, die voor langbenigen nimmer tot tevredenheid zal stemmen. Stoel en stuurwiel zijn immers niet in hoogte verstelbaar. De stoelen zelf zijn echter voldoende breed en voorzien in een goede ondersteuning van lijf en in een redelijke ondersteuning van leden. Prettig is de hoge zit, waardoor vooral ouderen de Suzuki als een zeer toegankelijke auto zullen beschouwen. Deze groeiende kopersgroep is overigens reeds grootafnemer van de Wagon R+ en weet ook gezinsauto's als de Renault Scénic met een dergelijk enthousiasme te bejegenen.

Bagage kan er gezien het kofferbakvolume van 240 liter voldoende mee. Voor kleine verhuizingen draait de Suzuki zijn hand niet om. Het beladingsvolume is desgewenst uit te breiden tot 1250 liter. Bijzonder slim dan wel veelzijdig is de Suzuki echter niet. Het aantal opbergvakken dan wel de grootte daarvan is niet opzienbarend. Van uitneembare achterstoelen is evenmin sprake, terwijl de aanduiding ”mini-MPV” iets dergelijks onmiskenbaar suggereert.

Introductievariant
Normaliter verhouden Suzuki en Opel zich als een prijsmobiel ten opzichte van een middenklasser. Thans zijn de rollen omgekeerd. De Opel Agila is het prijsvriendelijke alternatief voor de Suzuki Wagon R+. Dat opmerkelijke gegeven vindt niet alleen een oorzaak in de krachtiger aandrijfbron, maar tevens in de rijkere uitrusting. Zo levert Opel de goedkoopste Agila al vanaf 19.995 gulden, maar veiligheidsitems als een passagiersairbag en hoofdsteunen op de achterbank behoren dan niet tot de standaarduitrusting, terwijl ABS op geen enkele Agila standaard is.

De 24.495 gulden kostende Suzuki Wagon R+ beschikt daarentegen standaard wel over deze voorzieningen en is bovendien uitgerust met centrale portiervergrendeling, elektrisch bedienbare ramen voor en achter, stuurbekrachtiging, toerenteller, afdekzeil voor de bagageruimte, dakreling en elektrisch verstelbare buitenspiegels.

Ter gelegenheid van het debuut van de Wagon R+ nam Suzuki een First Edition in het leveringsprogramma op. Ten opzichte van de basisuitvoering voorziet deze introductievariant tegen een meerprijs van 2000 piek in aangename zaken als metallic lak, mistlampen in de voorbumper, airconditioning en lichtmetalen velgen.

De Suzuki Wagon R+ is evenals zijn Europese evenknie Opel Agila een welkome aanvulling op het assortiment mini-MPV's. Hoewel de veelzijdigheid van dit slag automobielen discutabel is, staat in ieder geval onomstotelijk vast dat ze meer ruimte te bieden hebben dan auto's als de Volkswagen Lupo of de Renault Twingo, om maar eens twee min of meer gelijkgeprijsde alternatieven te noemen.

Verder valt op dat het multiculturele duo zich op het asfalt onverwacht plezierig toont. Van medestrevers als de Daihatsu Move en de Hyundai Atos kan dat niet zonder voorbehoud gezegd worden. Bovendien is het prijskaartje simpelweg in orde, hetgeen in deze klasse zonder twijfel van eminent belang is. De Opel Agila en de Suzuki Wagon R+ gaan dan ook zonder twijfel een gezonde toekomst tegemoet. Verstandshuwelijken zijn kennelijk helemaal zo gek nog niet.

Technische gegevens

Motor
Cilinderinhoud: 1298 cc; maximumvermogen: 56 kW/76 k bij 5500 tpm; maximumkoppel: 115 Nm bij 4250 tpm; acceleratie 0-100 km/h: 13,3 seconden; topsnelheid: 155 km/h.

Maten en gewicht
Lengte: 3500 mm; breedte: 1620 mm; hoogte: 1700 mm; wielbasis: 2360 mm; gewicht: 885 kilogram; houderschapsbelasting: ƒ 134 per kwartaal; inhoud bagageruimte: 240-1250 liter; brandstoftank: 41 liter.

Prijs
Suzuki Wagon R+
Limited Edition
ƒ 26.495

Positief
+ weggedrag
+ uitrusting
+ besturing

Minpunten
- zitpositie
- koppeling

Alternatieven

Daihatsu Move


Opel Agila 1.2 16v Elegance


Skoda Fabia 1.4 Comfort