Auto 21 april 2000

Nieuwe Corolla niet
spannend, wel snel

Door Arno Witvliet
De Toyota Corolla laat zich sinds jaar en dag gelden als een extreem betrouwbaar vervoermiddel. De auto weet dan ook met de regelmaat van de klok stipnoteringen in allerhande kwaliteitsonderzoeken voor zich op te eisen. Spannend is de Japanner echter nooit geweest. Zelfs na de meest recente opfrisser staat de Corolla nog als een huis voor het eigen stereotype.

Van achteren en opzij beschouwd kun je je amper voorstellen dat de Toyota Corolla een opfrisbeurt gekregen heeft. Enkel frontaal hebben de cosmetische ingrepen hun uitwerking niet gemist. De grote, ietwat olijke koplampen van weleer moesten daar wijken voor vier ronde lampen, die achter een helder glaasje een stek kregen. Verder kreeg de neus van de Corolla een rondere uitstraling door de montage van een nieuw ontworpen bumper. Toyota meldt verder de grille te hebben vergroot, evenals het daarin opgenomen logo, om daarmee een krachtiger voorkomen te bewerkstelligen.

Mijns inziens is Toyota in zijn opzet geslaagd. De voorkant oogt inderdaad krachtiger dan voorheen en zal bovendien ongetwijfeld bij een breder publiek in de smaak vallen.

Ondanks dat heeft de Corolla aan originaliteit ingeboet. De grote ronde kijkers van voorheen vormden zo'n beetje het enige echt karakteristieke stijlelement van de Corolla en juist die ogen moesten het onderspit delven in het voordeel van vier exemplaren met een hoog doorsnee gehalte.

Optimale verbranding
Behalve de aanpassingen aan het koetswerk wijzigde Toyota het dashboard om plaats te kunnen bieden aan een multifunctioneel display dat informatie met betrekking tot de geluidsinstallatie en het optionele navigatiesysteem gebundeld weergeeft.

De grootste nieuwsfeiten bevinden zich echter onderhuids. Zo is de stijfheid van de carrosserie vergroot door de toepassing van een extra dwarsbalk onder de bodemplaat. Daardoor is de handelbaarheid verbeterd en won de carrosserie aan sterkte. Voorts is bij de achterwielophanging van de Liftback een extra verstevigingsstang gemonteerd.

De klappers zijn echter de twee kersverse benzinemotoren die voorzien zijn van Toyota's VVT-i-technologie. VVT-i staat voor Variable Valve Timin-intelligent, waarbij de openings- en sluitingstijden van de kleppen automatisch worden afgestemd op de rijomstandigheden en de motorbelasting. Door de 'overlaptijd' tussen het sluiten van de uitlaatkleppen en het openen van de inlaatkleppen te variëren, kunnen de eigenschappen van de motor zodanig worden gewijzigd dat onder alle omstandigheden een optimale verbranding kan worden gerealiseerd. Concreet betekent dit een hoger koppel over de gehele toerenlinie gecombineerd met een lager brandstofverbruik en een lagere uitstoot van schadelijke stoffen. Het voordeel van het door Toyota ontwikkelde systeem is dat de kleppen constant gevarieerd kunnen worden en dat de klepoverlap derhalve niet vooraf op specifieke rijomstandigheden is afgestemd.

Vakwerk
Toyota biedt de Corolla aan met een 71 kW/97 pk leverende 1,4 liter VVT-i zestienklepper. Daarnaast levert Toyota een 1,6 liter variant die een maximumvermogen van 81 kW/110 via de voorwielen op het wegdek weet te brengen. Als proef werd een Corolla met laatstgenoemde krachtbron afgevaardigd. Vastgesteld kan worden dat Toyota vakwerk heeft afgeleverd. De zestienklepper hangt niet alleen lekker aan het gas, maar toont zich tegelijkertijd soepel en beschaafd. Bovendien komt de Corolla vlot uit de startblokken getuige een snelste tijd van 9,8 seconden voor de sprint vanuit stilstand naar 100 km/h en een topsnelheid van 195 km/h.

Verder rijdt de Corolla nieuwe stijl simpelweg prima. De Japanner stuurt goed, toont zich comfortabel en laat zich heel verdienstelijk de hoek om dirigeren. Wonderlijk is overigens wel dat dieselrijders niet bepaald van de laatste stand der techniek kunnen smullen. De 2,0 liter indirect ingespoten dieselmotor is ingeruild door een eveneens indirect ingespoten diesel maar nu met een cilinderinhoud van 1,9 liter. Overigens wordt de Corolla later dit jaar leverbaar met een variant op de D-4D direct ingespoten common rail dieselmotor uit de Avensis.

Extra's
Toyota levert de Corolla thans standaard met abs en EBD (elektronische remkrachtverdeler), twee airbags en het centrale informatiedisplay met boordcomputer. Voor wie dat te karig vindt, is er de Corolla Linea Terra. Die voorziet ten opzichte van het basismodel in vier speakers, gedeeltelijk in carrosseriekleur gespoten bumpers, middenarmsteun voor, in hoogte verstelbaar stuurwiel en een toerenteller.

De Corolla Linea Sol verblijdt op zijn beurt weer met zaken als zes speakers, elektrisch bedienbare ramen voor en achter, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, mistlampen voor, sidebags, airconditioning en elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels. Last but not least is er de Corolla G6, die enkel gecombineerd kan worden met de 1,6 liter zestienklepper en bovendien alleen leverbaar is als hatchback. Maar de G6 is, als sportieve loot aan de stam ten opzichte van de Linea Terra, standaard onder meer uitgerust met zes speakers, geheel in de carrosseriekleur gespoten bumpers en achterspoiler, mistlampen voor, elektrisch bedienbare ramen en buitenspiegels, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, sidebags, lederen stuurwiel, aluminium pookknop, sportonderstel en lichtmetalen velgen. De vernieuwde Toyota Corolla is leverbaar vanaf 30.490 gulden.