Auto 31 maart 2000

Estate met een gouden toekomst

Door Arno Witvliet
Een Volvo-stationwagon is een begrip. De afgelopen twee decennia wist de ruimhartige kolos zich te ontwikkelen tot een statement van formaat. Eigenschappen zoals karakter, veiligheid en duurzaamheid brachten de koene Zweed tezamen met een perfect gekozen prijsstelling tussen de massa en de top tot grote hoogten. Onlangs herschreef Volvo wederom het recept. Ter beproeving werd derhalve een ovenvers exemplaar geserveerd.

Ondanks de moeite die Volvo zich de afgelopen jaren getroostte, is een Volvo-stationwagon niet meer wat hij geweest is. De aanhangers van het eerste uur zullen zich zonder twijfel de kloeke, via de achterwielen aangedreven kolossen nog wel herinneren. Deze hoekige kanjers hadden een hartgrondige afkeer van bochten en liepen bij voorkeur rechtuit, waarbij de neus ietwat geheven was als gevolg van de enorme belading die de natuurlijke balans een beetje verstoorde. Met het verscheiden van de Volvo's Polar en V90 nam Volvo echter afscheid van achterwielaandrijving. Bovendien kregen zaken zoals onderstel en weggedrag een veel hogere prioriteit. Met de komst van de Volvo 850 bewees Volvo niet alleen zijn kundigheid op de zojuist vermelde disciplines, maar effende hij tevens de weg naar grotere successen. De Volvo 850 Estate en S40/V40 die in de jaren daarna het licht zouden zien, wisten zich immers tot kaskrakers te ontwikkelen.

In alle beschouwingen ten aanzien van de verkoopresultaten van Volvo geldt echter onverminderd dat de stationwagon qua populariteit gehakt maakt van zijn gelijknamige sedankompaan. In dat licht bezien is het dan ook geenszins verrassend dat Volvo de nieuwe V70 thans als een op zichzelf staand model presenteert en niet als vanzelfsprekend koppelt aan de opvolging van de S70.

Uitgeklopte flanken
Hoewel het uiterlijk anders doet vermoeden, is de nieuwe Volvo V70 niet zonder meer de ruimhartige variant van de succesvolle S80. De typenaam is in dit verband dan ook veelzeggend en verwijst subtiel naar de wat bescheidener buitenmaten van de nieuwe Estate. Zo is de wielbasis van de V70 ten opzichte van de S80 met 3 centimeter gekrompen en is de nieuwe V70 in vergelijking met zijn voorganger een volle centimeter korter. Volvo benadrukt echter dat de dosis leefruimte in het interieur niet onder de afslankingsoperatie geleden heeft.

Overduidelijk is in ieder geval dat de chique Volvo S80 esthetisch model heeft gestaan voor de nieuwe V70. De stoere uitgeklopte flanken die eind jaren zestig debuteerden op de Volvo 145 en in 1998 hun revival beleefden op de S80 zijn thans terug op de Volvo Estate. Ze verschaffen de wagen onmiskenbaar een stoere en robuuste uitstraling.

De nieuwe V70 ziet er sowieso goed uit, al is de voorzijde van de wagen naar mijn smaak minder indrukwekkend dan die van zijn voorganger. Belangrijk is verder dat de herkenbaarheid gebleven is. Alle aërodynamische overwegingen ten spijt wordt karakter meestentijds bepaald door het respect voor traditie. Volvo heeft dat goed begrepen en daarom de sinds jaar en dag gehanteerde lijnvoering met de ten opzichte van de daklijn vrijwel verticaal geplaatste achterklep intact gehouden.

Snelle jongen
Motorisch gezien heeft Volvo voor de kopers van een nieuwe V70 vooralsnog meer dan voldoende spektakel in petto. Tot de komst van de opgeblazen vijfcilinder benzinemotoren is de V70 enkel leverbaar met twee door turbo's geassisteerde benzinemotoren, alsmede de oude en vertrouwde direct ingespoten turbodiesel uit de magazijnen van Audi.

De minst krachtige benzinemotor tot op heden is de 2,4 liter vijfcilinder, die met behulp van een lagedruk turbocompressor een maximumvermogen van 147 kW/200 pk weet op te wekken. De beproefde Zweed werd eveneens voortgestuwd door een vijfcilinder benzinegestookte machine, die zich echter kenmerkte door een gezamenlijke cilinderinhoud van 2,3 liter, maar met behulp van een hogedruk turbocompressor wel een indrukwekkende 184 kW/250 pk bij 5200 tpm via de voorwielen op het wegdek wist te brengen. Het maximumkoppel was natuurlijk evenmin voor de poes en piekte tussen 2400 en 5200 tpm zelfs tot 330 Nm.

Met dit soort cijfers op het netvlies zal het niemand verbazen dat de V70 T5 tot de snelle jongens behoort. Voor de sprint vanuit stilstand naar 100 km/h pakt de koene Zweed 7,1 seconden, terwijl de topsnelheid veiligheidshalve op 250 km/h begrensd is. Ondanks het enorme snelheidspotentieel van de T5 voorziet de V70 niet in een adrenalineverhogende snelheidsbeleving. De reden daarvan dient gezocht te worden in de rust waarmee de machinerie haar rondjes draait. De Volvo V70 is zonder meer een weldadig stille auto waarmee je welhaast ongemerkt de snelheidslimieten overschrijdt. Het gemak waarmee het gaspedaal gevloerd wordt, staat min of meer model voor het gemak waarmee het brandstofreservoir leeggeslobberd wordt. Een gemiddelde brandstofconsumptie van 1 op 8,4 is dan ook veelzeggend.

Besturing zoekerig
De Volvo V70 T5 doet op het asfalt niet wat je van een dergelijke wagen zou mogen verwachten. Althans, niet helemaal. Het voornaamste euvel betreft de besturing. De Volvo stuurt niet alleen te licht, maar voorziet evenmin in een voldoende dosis gevoel, hetgeen gezien het snelheidspotentieel meer dan wenselijk geacht kan worden. Verder is de besturing onduidelijk en zoekerig in rechte lijn, waardoor het zelfvertrouwen niet bepaald bevorderd wordt. Dat is spijtig, want de nieuwe Volvo is verder een fantastische langeafstandsloper. De wagen is zalvend stil en zeer comfortabel.

Een ander euvel wordt mijns inziens veroorzaakt door het zogenaamde Dynamic Chassis waarmee de T5 als sportieve variant is uitgerust. Een en ander dient ongetwijfeld het vermogen fatsoenlijk op de weg te houden, maar vormt een dissonant in de algehele comfortbeleving. Korte oneffenheden in het wegdek worden zo nadrukkelijk aan de inzittenden doorgeseind dat het op termijn onmiskenbaar gaat irriteren. De T5 is derhalve gebaat bij fraaie, gladgesteven asfaltstroken waarop hoge snelheden gerealiseerd kunnen worden. Remmen doet de wagen immers uit de kunst, waardoor er veilig vertraagd kan worden. Wanneer een klapper écht niet vermeden kan worden, waken airbags, sidebags en inflatable curtains over de veiligheid van de inzittenden.

Royale ruimte
Stationwagons worden meestal aangeschaft vanwege hun veelzijdige gebruiksmogelijkheden. Wat dat betreft stelt de Volvo V70 geenszins teleur. Vooral de royaal bemeten bagageruimte biedt met een inhoud van 485 liter en desgewenst een uitbreiding tot 1641 liter volop gelegenheid om kampeeruitrusting dan wel wintersportbullen in te laden. Een mooi vlakke laadvloer en een goedgekozen indeling gelden in dit verband als plussen.

Volvo monteert voorin twee zetels van grote klasse. De stoelen beschikken niet alleen over uitgebreide verstelmogelijkheden, maar zijn bovendien perfect vormgegeven en aldus een weldaad voor lijf en leden. Achterin is er eveneens in prima meubilair voorzien, maar valt de beschikbare ruimte voor benen ronduit tegen. De inzittenden voorin beschikken juist over genoeg ruimte voor hoofd en onderdanen.

Het dashboard is niet bijzonder creatief maar wel heel doordacht vormgegeven. Alle knoppen en knopjes zitten op een goedgekozen plaats en het geheel laat zich dan ook eenvoudig en overzichtelijk bedienen. Vermeldenswaardig zijn verder de vele slimme details die de veelzijdigheid vergroten en het leven in de V70 veraangenamen.

Uitrusting
De nieuwe Volvo V70 gaat zonder twijfel een gouden toekomst tegemoet. Klassieke waarden zoals comfort, veiligheid, duurzaamheid en karakter zijn door Volvo opnieuw ingevuld, met als resultaat een prachtig gelijnde en veelzijdige Estate.

De prijzen zijn weliswaar gestegen, maar het uitrustingsniveau is navenant uitgebreid waardoor thans zaken zoals lichtmetalen velgen, airconditioning en een lederen stuurwiel naast bijvoorbeeld elektrisch bedienbare ramen voor en achter, elektrisch bedienbare en verwarmde buitenspiegels en houtlook-decoratiepanelen bij de prijs zijn inbegrepen. Verder is de fraaie Zweed een bijzonder stille en comfortabele reisgenoot, die het prima kan opnemen tegen het concurrerende maar veel duurdere aanbod van Audi en BMW.

Desalniettemin dient echter de Volvo V70 T5 ontraden te worden. Het enorme potentieel harmonieert onvoldoende bevredigend met de voorwielaandrijving van de auto. Verder geldt het zogenaamde Dynamic Chassis te veel als een dissonant in de algehele comfortbeleving. Het advies luidt dan ook de V70 2.4T te bestellen. Die variant is niet alleen bijna tien groene flappen goedkoper, maar bovendien uitgebalanceerder dan de T5. En daarnaast tot hoogst illegale snelheden in staat.

Technische gegevens

Motor
Cilinderinhoud: 2319 cc; maximumvermogen: 184 kW/250 pk bij 5200 tpm; maximumkoppel: 330 Nm tussen 2400 en 5200 tpm; acceleratie 0-100 km/h: 7,1 seconden; topsnelheid: 250 km/h.

Maten
Lengte: 4710 mm; breedte: 1804 mm; hoogte: 1488 mm; wielbasis: 2755 mm; kentekengewicht: 1512 kilogram; houderschapsbelasting: ƒ 371 per kwartaal; inhoud bagageruimte: 485-1641 liter; brandstoftank: 80 liter.

Prijs
Volvo V70 T5 ƒ 93.988

Positief
+ geluidsniveau
+ prestaties
+ stoelen
+ prijsstelling

Minpunten
- Dynamic Chassis
- besturing

Alternatieven

BMW 528i Touring:
ƒ 111.000


Saab 9-5 S 2.3 Aero Estate ƒ 103.450


Audi A6 2.8 Avant
ƒ 111.250