Auto 24 maart 2000

Design Edition is niet
zomaar een Vectra

Door Arno Witvliet
Opel gaat chique. De Vectra Design Edition is immers niet bepaald een automobiel waarvan er dertien in een dozijn gaan. Gebaseerd op een populaire middenklasser voorziet de Vectra Design Edition in onderscheid dat er normaliter niet is. Weelde in een Vectra.

Het is en blijft een beetje een vreemde gewaarwording om je rijk te voelen in een auto die je in het doorsnee verkeersbeeld vrijwel elke minuut tweemaal ziet. De Opel Vectra is hier te lande immers uiterst succesvol. Door de jaren heen resulteerde dat in een aanzienlijke populatie Vectra's.

Thans staan de verkopen wat onder druk, hetgeen Opel naar het wapen van de actiemodellen deed grijpen. Doorgaans hanteert men de formule om een pakket aantrekkelijke fabrieksopties tegen een scherpe prijs aan te bieden. Voor de Vectra ontwikkelde Opel in dat kader de Business Edition en de Sport Edition. De Vectra Design Edition is echter op een geheel andere leest geschoeid. Als uitgangspunt nam Opel de Vectra CDX. Deze variant geniet binnen het assortiment de status van topuitvoering en is derhalve standaard reeds voorzien van een indrukwekkend aantal nuttige en aangename zaken. De Design Edition doet daar echter nog een schep bovenop.

Champagnekleurig
De Vectra Design Edition is uiterlijk herkenbaar aan de speciale Midnight Black metallic lakkleur, alsmede aan de forse lichtmetalen velgen die evenals de dakrails champagnekleurig gespoten zijn. Hoewel je kunt twisten over de vraag of die velgen niet een beetje ”te” zijn, is zonder meer duidelijk dat de Vectra Design Edition niet zomaar een Vectra is. Het interieur is standaard voorzien van speciale beige luxe lederen bekleding die bijzonder goed harmonieert met de Midnight Black-accenten in het dashboard. De lichte interieurbekleding verschaft inzittenden een royaal en rijk gevoel dat nooit eerder in een Vectra werd ervaren. In dat opzicht is de Vectra Design Edition zonder meer geslaagd.

De finishing touch wordt gevormd door speciale dorpelstrips en vloermatten, waarin de woorden ”Design Edition” je meer dan eens in herinnering brengen niet in de eerste de beste Vectra te zijn beland.

Gewenste koers
Wanneer een auto bij zijn inzittenden een gevoel van welbevinden weet op te roepen, is dat zonder meer een goede zaak. Belangrijk is echter dat een dergelijk genoegen niet wordt verstoord door matige rijkwaliteiten. De tweede editie van de tweede generatie Vectra maakt wat dat betreft indruk. Zeker met de niet meer dan redelijke besturingskwaliteiten van de Vectra voor diens facelift in het geheugen moet gesteld worden dat de Vectra Design Edition ronduit verrassend is.

De wagen is standaard uitgerust met een sportonderstel. Dat draagt onmiskenbaar bij aan het prima weggedrag van de Duitser. De auto laat zich prachtig stabiel door een curve sturen en reageert in grensgebieden met gedoseerd opkomend onderstuur. Het is verder niet verbazingwekkend dat de auto stevig tot stug geveerd is, hetgeen een sportonderstel ook min of meer suggereert.

De rechtuitstabiliteit is verder oké. Tot op hoge snelheden blijft de Vectra de gewenste koers houden zonder dat nervositeit in de besturing de kop opsteekt.

Stationwagen
Opel levert de Vectra Design Edition enkel als stationwagen en biedt ter voortstuwing drie krachtbronnen aan. De basis wordt gevormd door de 100 kW/136 pk leverende 2,0 liter viercilinder zestienklepper. De eveneens benzinegestookte 2,5 liter zespitter brengt aanzienlijk meer leven in de brouwerij en stampt maximaal 125 kW/170 pk bij elkaar.

Opel biedt de Vectra Design Edition ook met een 74 kW/100 pk sterke direct ingespoten 2,0 liter turbodiesel aan. In de beproefde auto arbeidde deze nuchtere dieselmotor. Op de keper beschouwd is er maar weinig mis met dit aggregaat, maar in een dure en luxueus uitgeruste auto dient een dergelijke aandrijfbron niet als de juiste keuze beschouwd te worden. Wie een Vectra Design Edition aanschaft, kan het zich immers permitteren om zich van de middelmaat te onderscheiden. Daarbij hoort een krachtbron die dat onderscheid bevestigt. De zescilinder benzinemotor is in dat perspectief beschouwd dan ook de aanrader.

Uitrusting
Opel biedt de Vectra Design Edition aan vanaf 65.250 gulden. Voor dat bedrag wordt de auto dan aangedreven door de dieselmotor. Wie 700 piek meer in de knip heeft, kan opteren voor de 2,0 liter zestienklepper, terwijl de akoestische klanken van de zespitter vanaf 69.950 gulden genoten kunnen worden. Behalve de reeds opgesomde kenmerken van de Vectra Design Edition beschikt de auto als vanzelfsprekend over alle uitrustingselementen waarvan de Vectra CDX reeds standaard is voorzien. Zo worden de inzittenden bediend met zaken als een radio-telefooncombinatie, airconditioning met automatische temperatuurregeling, cruise control, boordcomputer, lederen stuurwiel, air- en sidebags, abs, elektrische ramen voor en achter, elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels, mistlampen in de voorbumper en xenon-koplampen.

Wie een Vectra Design Edition te veel van het goede vindt, kan echter als vanouds opteren voor een vele duizenden guldens goedkopere variant. Die is dan weliswaar niet zo exclusief, maar rijdt er in ieder geval geen steek minder om.