Auto 17 maart 2000

Stille afstandenoverbrugger

Door Arno Witvliet
Soms is grijs groen. En heel soms is groen grijs goed. Bijvoorbeeld wanneer het een donkergroen gespoten Toyota Avensis betreft. De Japanner kenmerkt zich immers niet bepaald door een uitgesproken lijnvoering en schaart zich derhalve onder de grote grijze massa automobielen. Desalniettemin zijn Toyota's bijna klinisch betrouwbare vervoermiddelen, zo blijkt keer op keer uit kwaliteitsonderzoeken.

Toyota doet prima zaken met de Avensis. In het jaar van de introductie van de Avensis wist de vaderlandse importeur ruim 6500 landgenoten tot aanschaf te verleiden, terwijl het aantal verkochte Toyota's Avensis vorig jaar zelfs opliep tot 7800 eenheden. In tegenstelling tot zijn wel heel erg duffe voorganger Carina-E is de Avensis onmiskenbaar een correcte verschijning. Uitbundig vormgegeven is de Avensis echter geenszins, hetgeen goed aansluit bij de smaak van de doorsnee automobilist.

Gecombineerd met de bewezen betrouwbaarheid van zijn producten heeft een en ander Toyota geen windeieren gelegd. Thans doet de fabrikant pogingen zijn ontegenzeggelijk behoudende imago bij te stellen. Recente aanwinsten zoals de Yaris en de nieuwe Celica zien er simpelweg goed uit, terwijl binnenkort te verwachten nieuwkomers zoals de Previa en de nieuwe RAV4 meer dan ooit het gevoel voor schoonheid zullen bespelen. Vooral de Yaris is in dit verband een succesnummer van formaat. Die auto nam vorig jaar met ruim 6700 verkochte exemplaren alvast een stevig voorschot op het eerste volledige jaar van zijn bestaan. Voor een merk dat zichzelf in een nieuw jasje steekt, geldt een dergelijk succes als een fraaie opsteker.

Stil
Toyota levert de Avensis met drie moderne benzinegestookte aandrijfbronnen en sinds kort met twee dieselmotoren. Het drietal viercilinders kenmerkt zich door twee bovenliggende nokkenassen en vier kleppen per cilinder. De cilinderinhouden lopen uiteen van 1,6 naar 2,0 liter. De verschillen tussen de twee dieselmotoren zijn aanzienlijker, al tellen beide machines vier cilinders met een gezamenlijke inhoud van 2,0 liter. De indirect ingespoten achtklepsvariant levert een maximumvermogen 66 kW/90 pk en is reeds vanaf het debuut van de Avensis in het vooronder van de auto te vinden.

Sinds kort biedt Toyota in de Avensis echter een dieselaggregaat naar de laatste stand der techniek. De krachtbron telt vier cilinders, die elk door vier kleppen ademen en een maximumvermogen leveren van 81 kW/110 pk bij 4000 tpm. Het maximumkoppel bedraagt 250 Nm en wordt tussen 2000 en 4000 tpm via de voorwielen op het wegdek gebracht.

Presteren doet de Avensis D4-D meer dan goed. De Japanner speert in 11,6 seconden vanuit stilstand naar een snelheid van 100 km/h en brengt de inzittenden desgewenst naar de topsnelheid van 190 km/h. De Toyota heeft wel een meer dan normale hinder van het zogenaamde turbogat, hetgeen voor de Avensis betekent dat de turbocompressor pas vanaf 2000 tpm merkbaar gaat assisteren. Daarbij wint de auto aanmerkelijk aan levendigheid. Verder valt op dat de Avensis D4-D, evenals zijn benzinegestookte soortgenoten, een stille auto is. Enkel bij een koude start laat de krachtbron nadrukkelijk van zich horen, maar zodra het mechaniek op temperatuur gekomen is, verdwijnt het gerucht naar de achtergrond. De Avensis is sowieso een weldadig stille auto, want ook notoire stoorzenders zoals windgeruis en rolgeluiden zijn uiterst effectief gedempt. Hoewel de machine voorziet in prima prestaties en een aangenaam geluidsniveau, steekt de Avensis dieselspecialisten zoals Peugeot en Volkswagen geenszins naar de kroon. De prachtige HDi-turbodiesels van Peugeot en Citroën en TDI-machines van het Volkswagen-conglomeraat maken meer indruk dankzij een fraaiere en stabielere loopcultuur. Ook wat de brandstofconsumptie betreft geldt dat genoemde fabrikanten de verbruikscijfers meer doen glanzen. Met een gemiddeld verbruik van 1 op 14,6 realiseert Toyota voor de Avensis D4-D weliswaar een prima resultaat, maar dat wordt door Peugeot en Volkswagen met respectievelijk de 406 en de Passat afgetroefd.

Comfortabel geveerd
Het weggedrag van de Toyota Avensis laat geen misverstanden bestaan omtrent diens positionering. De auto is eerst en vooral bedoeld als comfortabele afstandenoverbrugger. De auto is niet alleen mooi stil, maar is tevens comfortabel geveerd. Het onderstel is desondanks zeker niet slap geveerd en kenmerkt zich door een goedgekozen afstemming van veerpoten en dempers. Zowel korte als lange oneffenheden worden effectief verwerkt, terwijl de auto tegelijkertijd op een snel bereden bochtig traject zijn mannetje staat. De auto vertoont geen noemenswaardige overhelneigingen en blijkt lang neutraal te reageren.

De Avensis laat zich bovendien prettig besturen. De wagen stuurt voor het mooi weliswaar wat te indirect, maar de besturingsinstallatie voorziet tegelijkertijd in een goede dosis gevoel en informatie. Ook de versnellingsbak oogst lof, want de pook laat zich eenvoudig en met voldoende gevoel van verzet wisselen. De remmen functioneren eveneens naar behoren en zijn standaard voorzien van een antiblokkeersysteem.

Uitstekende stoelen
Het is goed toeven in de Avensis. Het dashboard ziet er modern uit en laat zich overzichtelijk bedienen. Toyota heeft de Avensis Linea Sol wat cachet willen geven en heeft daartoe ”woodlook”-dashboarddecoratie aangebracht. Het resultaat is echter dermate bedroevend dat deze extra aandacht beter achterwege gelaten had kunnen worden. Het geheel oogt te weinig hout en te veel plastic en heeft daardoor eerder een arme dan een rijke uitstraling.

Voorin staan een paar uitstekende stoelen gemonteerd, die bovendien over voldoende verstelmogelijkheden beschikken. Zo is de bestuurdersstoel in hoogte verstelbaar, waarbij enkel de achterzijde van de zitting in hoogte kan variëren. In de laagste stand levert dat een prima zitpositie op voor lange mensen, waardoor een hoekverstelling niet node gemist wordt. Ook het stuurwiel is in hoogte verstelbaar, zodat voor alle formaten een bevredigende zitpositie gevonden kan worden. Bovendien is de bestuurdersstoel voorzien van een verstelbare lendensteun. Zowel voorin als achterin is er voldoende ruimte beschikbaar voor hoofd en benen.

De Avensis is voorzien van een laadruim met een inhoud van 530 liter dat naar wens uitgebreid kan worden tot 1000 liter en is in dat opzicht dan ook een royale jongen.

Drie uitvoeringen
Het uitrustingsniveau van de Toyota Avensis is dik voor de bakker. Toyota levert de auto in drie uitvoeringen. De minst dure variant gaat onder de naam Linea Terra door het leven en is standaard onder meer voorzien van ABS, twee airbags, airconditioning, elektrisch bedienbare ramen voor, elektrisch bedienbare buitenspiegels, getint glas, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, hoofdsteunen voor en achter, toerenteller, radiovoorbereiding met vier speakers en een buitentemperatuurmeter.

Ten opzichte van de Linea Terra levert Toyota de Avensis tegen een meerprijs van 2140 piek als sportief getinte Linea Luna, waarbij geldt dat de auto dan standaard voorzien is van metallic lak, lichtmetalen vegen, chromen grille, mistlampen in de voorbumper en een lederen stuurwiel.

Toyota verlangt voor een Avensis Linea Sol ten slotte een meerprijs van 3290 gulden ten opzichte van de Linea Terra en levert de wagen dan bovendien af met zaken zoals metallic lak, chromen grille, mistlampen voor, verwarmde buitenspiegels in carrosseriekleur, sidebags, luxere bekleding, lederen stuurwiel en pookknop, elektrisch bedienbare ramen achter, opbergtas in de leuning van de bestuurdersstoel, grotere velgen en de gewraakte houten dashboarddecoratie.

Concurrenten
De Toyota Avensis is een wagen die zijn voorganger volledig in de schaduw heeft doen verdwijnen. De nieuwkomer ziet er niet alleen een stuk gemotiveerder uit, maar wist zijn voorganger tegelijkertijd op belangrijke fronten zoals geluidsniveau en weggedrag te overtreffen. Toyota bewerkt met de Avensis echter een segment waarin enkele niet te versmaden concurrenten eveneens een flinke hap uit de koek willen nemen. De Avensis Wagon moet het opnemen tegen toppers zoals Nissan Primera, Peugeot 406 en Volkswagen Passat, wagens met stuk voor stuk onderscheidende kwaliteiten.

De Avensis is onmiskenbaar een bovengemiddeld goede auto, die in het keiharde gevecht om marktaandeel inmiddels een goede positie heeft weten te bevechten. De kersverse Toyota Avensis D4-D is een comfortabele en stille wagen, die bovendien een royale hoeveelheid standaarduitrustingselementen met zich meetorst. Met de nieuwe dieselgestookte krachtbron is de auto meer dan goed bediend, maar beschikt de Avensis echter niet over voldoende munitie om de gevestigde orde het vuur na aan de schenen te leggen. Dat zegt veel over de kwaliteiten van zowel Toyota als de medestrevers.

Technische gegevens

Motor
Cilinderinhoud: 1995 cc; maximumvermogen: 81 kW/110 pk bij 4000 tpm; maximumkoppel: 250 Nm tussen 2000 en 4000 tpm; acceleratie 0-100 km/h: 11,0 seconden; topsnelheid: 195 km/h.

Maten
Lengte: 4490 mm; breedte: 1480 mm; hoogte: 1425 mm; wielbasis: 2630 mm; gewicht: 1330 kg; houderschapsbelasting: ƒ 535 per kwartaal; inhoud bagageruimte: 500 liter; inhoud brandstoftank: 60 liter.

Prijs
Toyota Avensis Wagon 2.0 D-4D Linea Sol ƒ 54.640

Positief
+ geluidsniveau
+ uitrusting
+ stoelen

Minpunten
- gebrek aan trekkracht bij lage toerentallen

Alternatieven


Lancia Lybra 1.9 JTD LX SW ƒ 59.450


Volkswagen Passat 1.9 TDI 115 pk Variant Altius Comfort ƒ 61.010


Citroën Xantia Break 2.0 HDi 110 pk ƒ 62.840