Auto 28 januari 2000

Algemene periodieke
keuring in revisie

Aanleiding voor de invoering van een reeks APK-verbeterpunten, als er niets tussen komt per 1 maart aanstaande, was ooit het consumentenprogramma ”Kassa!” van de VARA, vertelt voorlichtster Thérèse de Vroomen van de RDW, de voormalige Rijksdienst voor het Wegverkeer in Zoetermeer. In het programma werd één auto bij veel verschillende testbedrijven aangeboden met wel héél verschillende resultaten.

Kamervragen over de kwestie zorgden ervoor dat Verkeer en Waterstaat in overleg met autobranche en RDW besloot dat een aantal dingen anders moest. De vragen dateren van vijf jaar geleden, de wetswijziging kostte op zichzelf al twee jaar. „Niet het nut van de APK stond ter discussie. Maar de consument diende meer vertrouwen te krijgen in de keuring. Garagebedrijven scoren, zo blijkt uit onderzoekscijfers, hoog op de lijst met niet te vertrouwen branchegroepen”, aldus De Vroomen.

Vier verbeterpunten kregen inmiddels al min of meer hun beslag, vooruitlopend op de officiële datum. De procedure bij een ”weggereden voertuig” veranderde. De eigenaar van de auto is nu mede verantwoordelijk, voorheen was dat alleen het APK-bedrijf. Wegrijden met een goedgekeurde auto zonder dat de RDW een steekproef kon doen, betekent automatisch afkeuring. Een nieuwe APK kan dan alleen nog worden verricht bij een keuringsstation van de RDW zelf. Zonder APK blijven rijden lukt tot de eerste 'toevallige' bekeuring onderweg of tot het moment waarop Justitie routinematig de RDW een bepaalde hoeveelheid auto's laat screenen op APK, verzekering et cetera.

Extra controleurs
De RDW trok het afgelopen anderhalf jaar veel extra controleurs aan (tot een totaal van 260 nu), waardoor het aantal steekproeven steeg van 70.000 naar 150.000 per jaar. Dat aantal komt nu in de buurt van het wettelijk vereiste steekproefpercentage van 3 procent, waar de RDW voorheen niet aan toekwam. In het hele land keuren 24.000 keurmeesters, verdeeld over 9500 erkenninghouders. Het aantal APK's per jaar ligt rond de 5,5 miljoen, inclusief bedrijfswagens.

De RDW informeert consumenten vanaf nu beter over de beroepsmogelijkheden tegen goed- of afkeuren. De folder die de importeur bij de APK-invitatie (via het RAI Data Centrum, RDC) aan de eigenaar stuurt, is uitgebreid. Vanaf nu wordt de geheel herziene versie meegestuurd. Ook de berichtgeving aan de keurmeesters veranderde: een speciaal magazine houdt hen nu op de hoogte van de laatste stand van zaken.

Naast deze wijzigingen komt er ook strengere controle op het onterecht goedkeuren van voertuigen, zegt de RDW. Bovendien moeten vervangen onderdelen worden bewaard. Bij de steekproef wordt gekeken of onderdelen terecht zijn vervangen. Afgekeurde auto's worden na 1 maart ook afgemeld en komen daarmee in aanmerking voor een proef.

De APK mag vanaf maart alleen nog worden uitgevoerd door een gediplomeerde man of vrouw. Op dit moment mogen ook niet-gediplomeerden onder verantwoordelijkheid van een keurmeester het werk doen. Wel kunnen in de nieuwe situatie ook lageropgeleide monteurs het APK-examen afleggen. Werd er sinds een paar jaar gewerkt met een systeem van bonus- en strafpunten voor de erkenninghouders, ook de individuele keurmeester krijgt nu te maken met het zogenaamde cusumsysteem.

Strafpunten
Het afmelden van een voertuig gebeurt met het persoonlijke bevoegdheidspasnummer en de pincode van de keurmeester. Wie te veel strafpunten haalt, moet terug naar de schoolbanken voor bijscholing, of in ernstige gevallen weer een hele opleiding volgen.

Vanaf 1 maart gaan alle APK-II-erkenninghouders (voertuigen tot 3500 kilo) die nu in de C(ompensatie)-klasse zitten terug naar de N(ormale)-klasse. De RDW besloot hiertoe omdat de verhoudingen tussen de verschillende klassen zoek was. Zo'n 90 procent van alle APK-bedrijven zit namelijk in de C-klasse. De Vroomen: „Die scheefgroei ontstond doordat er te weinig RDW-controleurs waren. De C-klasse is bedoeld voor bedrijven die gedurende langere tijd goede APK's deden. Zij hebben (in theorie) te maken met een gehalveerd steekproefpercentage.” Een bedrijf komt in de P(enalty)-klasse als een maximumaantal strafpunten is overschreden. De steekproefkans wordt dan drie keer zo groot.

Het nieuwe keuringsrapport heeft een aparte rubriek waarin moet worden opgeschreven welke gebreken op korte termijn zijn te verwachten. Dat betreft banden, remmen, stuur- of fuseekogels en schokdempers, en een mogelijk vaststellen van gevaarlijk doorroesten. „Bij de keuring zal steeds meer worden gelet op milieuaspecten.” De eerder ingevoerde roetmeting (diesels) en viergasmeting horen daarbij.

Volgens Thérèse de Vroomen zullen de meeste APK-bedrijven in de praktijk weinig hinder ondervinden van de uitbreiding van de regels. „De RDW-controleur probeert, als altijd, discussie uit te sluiten, al blijven er natuurlijk grijze gebieden, bijvoorbeeld als je het hebt over het buigen van een remleiding. Als je als garage echter je werk goed doet, heb je niets te vrezen. De consument wordt er wél beter van, al blijft een APK natuurlijk slechts het bekijken van de minimale technische eisen. Mensen redeneren soms te veel van: O, er zit nog zoveel maanden APK op die auto, dus zolang gebeurt me ook niets. Dat is natuurlijk niet het geval.”