Auto 28 januari 2000

„Consument de dupe van
gigantische rompslomp”

„In één woord onwerkbaar”, noemt L. de Boer, voorzitter van de onlangs opgerichte vereniging APK-Nederland, de situatie die ontstaat door invoering van de nieuwe regels. De Boer is eigenaar van een onafhankelijk keuringsstation in Venlo, waarin hij, bijgestaan door z'n vrouw, jaarlijks 3000 keuringen verricht. Inmiddels hebben zich bij De Boer ongeveer 150 medeverontrusten gemeld. „Veel onafhankelijke keuringsbedrijven, maar ook wel dealers.”

Via een kort geding wil de vereniging minister Netelenbos dwingen de datum van invoering ten minste drie of vier maanden op te schorten. „Want eerst moet er veel beter worden overlegd met en geluisterd naar de branche.” De bezwaren richten zich tegen vrijwel alle 'verbeterpunten', maar in het bijzonder tegen het verplichte afmelden van afkeuringen en de bepaling dat maximaal drie auto's per uur mogen worden afgemeld.

„Dat laatste is voor dealers geen probleem, die keuren meestal niet meer dan een auto of vijf per dag. Maar wij doen niets anders dan keuren. Met geavanceerde apparatuur kan een goede keurmeester wel vijf, zes auto's in een uur aan. Iemand die om zeven uur begint, heeft om half negen, als de RDW opengaat, al een rij klaarstaan.”

Kon voorheen een meisje de afmeldingen doen, vanaf maart moet de keurmeester dat zelf doen, zegt De Boer. „Dat geeft een gigantische rompslomp. Met het nieuwe formulier moet je alleen al 35 keer ”enter” ingeven op de computer. De administratieve sores van een keuring wordt ongeveer twaalf minuten. Die tijd moet af van de twintig minuten die volgens de RDW voor een keuring staan.”

De Boer denkt dat de nieuwe regels louter in het nadeel van de consument uitpakken. „Langer op z'n beurt wachten en de keuringsprijs moet met 45 of 50 gulden omhoog. Nu keur ik een op de drie auto's af: eenderde deel. Die gaan straks wel meetellen in de capaciteit van het afmelden. De kosten moeten over de twee goedgekeurde auto's worden uitgesmeerd. Want ook een afgekeurde betaalt maar één keer het tarief.”

Wat De Boer de vijftien jaar dat de APK bestaat altijd heeft gestoken is „dat autohandelaren hun eigen handel keuren. Zelfs de ANWB keurt z'n eigen wagenpark. Er is dus geen sprake van neutraliteit.” Overleg met de Stichting Overlegorgaan APK –De Vroomen: „Een onafhankelijke stichting met daarin RDW, ANWB, Focwa, Bovag en alle anderen, met een onafhankelijke voorzitter– is voor De Boer geen oplossing. „Ik hoorde zojuist dat de secretaris iemand is uit de gelederen van de RDW.”