Auto 21 januari 2000

Een wonderlijke doos op wielen

Door Arno Witvliet
Toyota zoekt zijn kansen in de tussenmaten. Naast de Toyota Picnic introduceerde het Japanse merk recent de Yaris Verso als ruimhartige variant van de succesvolle Yaris. Evenals de Picnic is de Yaris Verso echter te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Gezien de geprognotiseerde aantallen vermoedt Toyota dat veel consumenten thans eveneens tussen wal en schip vallen. Een beschouwing van de deugden en ondeugden van de tussenmaat.

De Toyota Yaris gaat als een speer. Weliswaar niet zozeer op het asfalt als wel in de verkoopstatistieken. De guitig ogende Japanner, die er niet alleen prima uitziet maar bovendien in een heel spectrum aan kekke kleuren leverbaar is, overtreft Toyota's stoutste verwachtingen. Het wagentje steekt technisch gezien niet alleen jofel in elkaar, maar ziet er bovendien gewoon best lekker uit. Voor een Toyota is het eerste simpelweg vanzelfsprekend maar het tweede geenszins. Jarenlang leek de ontwerpstudio van het Aziatische merk immers geen enkele creatieve geest te herbergen. Thans volgen de karakteristieke en fascinerende creaties elkaar in rap tempo op.

De Toyota's Yaris met en zonder Verso en Celica alsmede de Lexus IS 200 en in mindere mate ook de GS 300 zijn onmiskenbaar automobielen met een eigen gezicht. Die verandering van geest en daden is zonder meer toe te juichen, zonder daarin overigens een oordeel te betrekken over de geslaagdheid van de Toyota Yaris Verso. Het hoge karretje mag dan een originele creatie zijn, mooi gevonden worden staat daar los van. Ondergetekende heeft een week lang de auto vanuit alle perspectieven geobserveerd en volhardt in zijn mening dat het een wonderlijke doos op wielen betreft. Hoe leuk en geinig de 'gewone' Yaris ook is, de Yaris Verso streelt mijn netvliezen geenszins. Over smaak valt echter niet te twisten en over de kwaliteiten van de wagen evenmin. De Yaris Verso blijkt een onverwacht plezierig en praktisch mobiel te zijn.

Tussenmaat
De Toyota Yaris Verso is volgens zijn makers uniek in zijn soort. De auto wordt immers boven de mini multi purpose vehicle als de Suzuki Wagon R en de Mazda Demio gepositioneerd en tegelijkertijd onder het segment waarin auto's als de Opel Zafira en de Renault Scénic de boventoon voeren. De auto is in dat opzicht vergelijkbaar met broertje Picnic, die als zevenzitter weliswaar het niveau Fiat Multipla en Citroën Xsara Picasso is ontstegen maar desalniettemin in wagens als de Volkswagen Sharan en Chrysler Voyager zijn meerdere moet erkennen.

Toyota is derhalve actief in het opvullen van de gaatjes en stemt uiteraard het prijsbeleid af op zijn ambities. De Yaris Verso zit prijstechnisch dan ook boven een karretje als de Mazda Demio, maar is tegelijkertijd vele groene flappen goedkoper dan een beetje fatsoenlijke Renault Scénic. Het maakt van de auto dan ook met recht een tussenmaat.

Gunstig verbruik
Toyota heeft op technisch gebied niet bepaald de reputatie om achter de feiten aan te lopen en toont zich met de machinerie van de Yaris Verso niet geheel onverwacht bij de tijd. De 1,3 liter zestienklepper telt vier cilinders en is bovendien voorzien van een computergestuurde variabele kleptiming, waarbij een verbetering van het prestatiepotentieel in combinatie met een reductie van de brandstofconsumptie wordt nagestreefd.

Zowel het eerste als het tweede lijkt geslaagd. Ondanks de relatief beperkte cilinderinhoud weet de krachtbron een maximumvermogen van 63 kW/86 pk bij 6000 tpm en een maximumkoppel van 124 Nm bij 4400 tpm via de voorwielen op het wegdek te brengen. De prestaties stellen evenmin teleur. De auto sprint in 12,5 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h en zet desgewenst een topsnelheid van 165 km/h op de klok. De techniek gebiedt de bestuurder om de krachtbron op toeren te houden, hetgeen dan ook iets meer rumoer veroorzaakt dan wenselijk geweest zou zijn.

Verder valt op dat de Yaris Verso deugdzaam met fossiele brandstoffen omspringt. Een gemiddelde brandstofconsumptie van 1 op 14,7 is zonder meer een keurig resultaat.

De Yaris Verso rijdt onverwacht goed. Normaliter zucht dit slag wagens toch meer of minder onder een relatief hoog liggend zwaartepunt, waardoor het koetswerk een bovengemiddeld nadrukkelijke neiging tot overhellen vertoont, met alle consequenties voor het weggedrag van dien. De Yaris Verso vormt een prettige uitzondering op die regel. De nijvere Japanner stuurt opvallend strak, terwijl hetzelfde van het bochtgedrag gezegd kan worden. Vol gas een curve insturen resulteert in een milde en goed te beheersen dosis onderstuur. Het onderstel toont zich daarbij lekker informatief zonder dat de Toyota daarbij oncomfortabel is. De combinatie vering en dempers voorziet in een doeltreffende verwerking van korte en lange oneffenheden in het wegdek. Remmen en schakelen doet de auto eveneens uit de kunst, terwijl standaard veiligheidsvoorzieningen als ABS en twee airbags over de veiligheid van de inzittenden waken.

Vlakke laadvloer
Toyota mag dan noeste pogingen gedaan hebben om het hoekige koetswerk met behulp van non-conformistische lijnen en vlakken een ietwat joliger uitstraling te verschaffen, het resultaat zal lang niet iedereen aanspreken. Feit is echter wel dat de spraakmakende Yaris Verso een verdraaid handige auto blijkt te zijn. De Toyota kan niet alleen een gigantisch beladingsvolume van 2,1 kuub verhapstukken, maar laat zich bovendien uiterst simpel van personenvervoerder in vrachtwagentje transformeren. De twee buitenste achterzittingen kunnen in de bodem worden verzonken, waardoor moeiteloos een prachtig vlakke laadvloer gecreëerd kan worden. Voor de middelste zitting is helaas niet in een dergelijke oplossing voorzien, zodat uitnemen en thuis achterlaten noodzakelijk is. Verder trakteert de Yaris Verso zijn inzittenden op voldoende ruimte voor hoofden en onderdanen, waardoor het zonder meer aangenaam toeven is in de Japanner. Gezellig is het er echter niet. Sombere en grijze kunststoffen en dito bekleding stemmen nu niet bepaald tot vrolijkheid. De kwaliteit van het zitmeubilair alsmede de verstelmogelijkheden van de bestuurdersstoel doen dat echter wel. Een goede zitpositie voor kort en lang vormt dan ook geen enkel probleem. De indeling en de bediening van het dashboard doet dat evenmin, al was het verdraaid lastig om de knopjes voor de elektrische spiegelbediening te vinden. Die ontbreken immers gewoon, zodat de raampjes naar beneden geslingerd dienen te worden alvorens de buitenspiegels heel ouderwets in de gewenste stand gemanoeuvreerd kunnen worden. Voor een moderne en vooruitstrevende auto als de Yaris Verso geldt zulks als een misser van formaat.

Scherp geprijsd
Toyota levert de Yaris Verso in drie uitvoeringen. De Yaris Verso Linea Luna E staat vanaf 31.990 gulden in de prijslijst en is voor die munten standaard behangen met ABS, twee airbags, toerenteller, radiocassettespeler met vier speakers, boordcomputer, stuurbekrachtiging, getint glas, en hoofdsteunen op zowel de voorstoelen als de achterbank.

De Yaris Verso Linea Luna voorziet tegen een meerprijs van 1500 piek in dakrails en centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, terwijl de Yaris Verso Linea Sol standaard onder meer verwent met zaken als elektrisch bedienbare en verwarmde buitenspiegels, elektrisch bedienbare voorramen, fraaiere bekleding en nog meer opbergvakken. Laatstgenoemde variant wisselt voor 34.990 gulden van eigenaar.

Toyota heeft met de kakelverse Yaris Verso zonder twijfel een sterke troef in handen. De nieuweling is niet alleen scherp geprijsd, maar doet voor wat betreft het aanbod van ruimte en gebruiksmogelijkheden niet of nauwelijks onder voor auto's als de Citroën Xsara Picasso of de Renault Scénic. Eerlijkheidshalve dient opgemerkt te worden dat deze wagens wel duurder en comfortabeler zijn, maar dat Toyota met de Yaris Verso een knap product heeft neergezet, lijdt geen twijfel.

De grootste verrassing is echter de wijze waarop de Yaris Verso de kilometers asfalt onder de wielen laat wegglijden. De auto toont zich in hoge mate stabiel en informatief, hetgeen in deze klasse zeker geen gemeengoed is. Toyota verwacht in het eerste jaar van deze eeuw pakweg 2000 Yarissen Verso de markt in te kunnen drukken. Gezien de kwaliteiten van de wagen zal dat geenszins een huzarenstukje blijken te zijn. Een tussenmaat is kennelijk zo gek nog niet.

Technische gegevens

Motor
Cilinderinhoud: 1299 cc; maximumvermogen: 63 kW/86 pk bij 6000 tpm; maximumkoppel: 124 Nm bij 4400 tpm; acceleratie 0-100 km/h: 12,5 seconden; topsnelheid: 165 km/h.

Maten
Lengte: 3860 mm; breedte: 1690 mm; hoogte: 1680 mm; wielbasis: 2500 mm; gewicht: 955 kilogram; houderschapsbelasting: ƒ 174 per kwartaal; inhoud bagageruimte: 390-2160 liter; brandstoftank: 45 liter.

Prijs
Toyota Yaris Verso 1.3 16v VVT-i Linea Luna: ƒ 33.490

Positief
+ binnenruimte
+ weggedrag

Minpunten
- motorgeluid
- ontbreken van van binnenuit verstelbare buitenspiegels

Alternatieven

Mercedes A140 Classic:
ƒ 39.900


Mitsubishi Space Star 1.3 GL: ƒ 32.995


Daihatsu Gran Move 1.6 CX: ƒ 32.495