Orgels van Wimmenhove

Rini Wimmenhove (1959) uit Hoogeveen is gespecialiseerd in het bouwen van kleine orgels voor huiskamer, cantorij, orkest en koor. Hij bouwt op ambachtelijke wijze instrumenten in de stijl van de 18e en de vroege 19e eeuw. Dat blijkt uit de prachtige cd waarop twee Wimmenhoveorgels worden bespeeld door vader Gerrit en zoon Sebastiaan ’t Hart.

Er wordt gemusiceerd op een rijk gedisponeerd kistorgel uit 2010 met onder meer een Regaal, een Quint en een Terts, waardoor zelfs een Cornet kan worden samengesteld. Daarnaast horen we een fraai bureauorgel uit 2001. De instrumenten worden niet alleen solistisch maar ook in combinatie bespeeld. Bovendien klinkt het kistorgel als continuo-
instrument ter begeleiding van solozang van dochter Rieneke ’t Hart.

Op het programma staan werken die goed passen bij de instrumenten. Begonnen wordt met delen uit het Susanne van Soldt Manuscript (1599), met de prachtige Regaal in middentoonstemming. Verder klinken onder meer de koraalfantasie over ”Wie schön leuchtet der Morgenstern” van Buxtehude, een fantasie van Abraham van den Kerckhoven en een reeks psalmvariaties in Noord-Duitse stijl van Gerrit ’t Hart zelf.

Bovendien enkele werken die oorspronkelijk bedoeld zijn voor orgel met twee manualen, in een uitvoering door twee organisten op twee orgels, zoals het ”Concerto per la Chiesa” van Telemann in de bewerking van Johann Gottfried Walther. Ter afsluiting horen we twee luchtige stukjes van Johann Baptist Vanhal, een Tsjechische componist uit de klassieke periode.

Een fraai booklet met mooie foto’s en lezenswaardige informatie over de orgelbouwer, orgels, programma en musici completeert het geheel.

Een muzikaal Kleijnood. Bespeling van het Wimmenhove bureau- en kistorgel door de organisten Gerrit ’t Hart en Sebastiaan ’t Hart; Rieneke ’t Hart, mezzosporaan; € 19,50; meer informatie: www.huisorgelbouw.nl

Psalm 121 (Gerrit 't Hart)

orgel

Concerto per la Chiesa, Telemann (J.G. Walther)

Gerrit en Sebastiaan 't Hart, orgel

Psalm 130 Quare tristis es (C. Huygens)

Rieneke 't Hart, sopraan