Kwestie-Hybels laat zien dat de kerk nog veel moet leren

De Amerikaanse Willow Creek Church in South Barrington verkeert in zwaar weer. Stichter Bill Hybels wordt beschuldigd van seksueel wangedrag. beeld Wikimedia

De Willow Creek Community Church heeft een bewogen week achter de rug. De twee voorgangers van de Amerikaanse megakerk stapten op en de raad van oudsten doet dat later dit jaar. De reden: tien vrouwen beschuldigen Bill Hybels, stichter van Willow Creek, van seksueel wangedrag. De predikant ontkent de aantijgingen, en ging in april met vervroegd emeritaat.

De kwestie ligt onder een vergrootglas omdat veel mensen Hybels en Willow Creek als christelijke A-merken zien. De Willow Creek Community Church is een van de grootste kerken van Noord-Amerika, met wekelijks meer dan 25.000 bezoekers. Tienduizenden gemeenten over de hele wereld kopieerden de afgelopen decennia het gemeente-opbouwmodel van de op zoekers gerichte kerk.

De kwestie-Hybels laat opnieuw zien dat de MeToo-beweging ook de kerk raakt. Net als in de filmindustrie, sport en politiek treden in christelijke kring vrouwen naar buiten als slachtoffer van seksueel geweld of seksuele intimidatie. Die openheid is nodig. Ook de kerk is geen zondeloze organisatie, al zou ze de veiligste plek op aarde moeten zijn, voor zowel mannen als vrouwen.

De beschuldigingen aan het adres van Hybels lijken in ieder geval voor een deel te kloppen. Het is goed dat een kerk de klachten van de vrouwen serieus neemt en onderzoekt. Daarmee verdwijnen de herinneringen misschien niet, maar het kan slachtoffers wel helpen om wat gebeurd is te verwerken en het vertrouwen in de kerk en haar voorgangers te herstellen.

Nu Hybels met pensioen is, kan het boek van seksueel wangedrag niet zomaar gesloten worden. Voor Willow Creek –en dat geldt voor alle kerken en organisaties– blijft het de vraag hoe ongewenste intimiteiten in de toekomst voorkomen kunnen worden.

De manier waarop de raad van oudsten van Willow Creek met de kwestie is omgegaan, laat in ieder geval zien hoe het niet moet. Bij de eerste beschuldigingen leek de kerk vooral het blazoen van Hybels te willen zuiveren. Van een onafhankelijk onderzoek naar de klachten was geen sprake. Toen er meer beschuldigingen aan het adres van Hybels kwamen, kon de raad niets anders dan erkennen dat er dingen mis waren gegaan. Inmiddels erkennen de oudsten dat ze te goed van vertrouwen waren, eerder en sneller hadden moeten ingrijpen en de klachten van de vrouwen serieuzer hadden moeten nemen.

Daarin ligt een les voor alle kerken en organisaties die met seksueel misbruik of ander grensoverschrijdend gedrag te maken krijgen. Iedereen is gebaat bij heldere afspraken en duidelijke omgangsvormen tussen mannen en vrouwen en gebaat bij het serieus nemen van klachten. De Bijbel leert dat we allemaal zondaren zijn. Alleen vertrouwen hebben in elkaar is niet genoeg.