Column (Jan van Klinken): Razende reporter

Ook in het Haagse gold Rutger Castricum van Powned voor menig politicus als een ware gesel.” Foto: de ”razende reporter” in actie. beeld ANP, Jerry Lampen

Hij was een tijdje de schrik van orthodoxe christenen. Rutger Castricum en zijn camerateam van omroep PowNed maakten plaatsen onveilig waar al lang geen landelijke tv-zenders meer waren gesignaleerd. Mensen in de straat kregen dan ineens een microfoon voor hun neus en de vraag of ze hun mening wilden geven over abortus of over een wat al te rechtlijnig schoolbestuur.

Ook in het Haagse gold Castricum voor menige politicus als een ware gesel. Wie niet tegen hem was opgewassen, kwam zwaargewond uit de gehaktmolen. Beroemd en berucht was de vierendeling van Ella Vogelaar, toen minister van Volkshuisvesting. Haar krediet in PvdA-kringen was al tot onder zeeniveau gedaald, maar het gesprek met Castricum deed haar definitief de das om. Ik schreef ”gesprek”, maar beter is: het uitblijven daarvan. In de ochtendbladen had gestaan dat Vogelaar een gehaaide communicatieadviseur, een zogeheten spindoctor, naast zich had moeten dulden, en Castricum wilde daar het zijne van weten. De minister sloeg dicht, terwijl hij haar minutenlang met vragen achtervolgde. Zelden was een Haagse afgang zo dramatisch.

Ook burgemeester Jorritsma van Almere, toch echt niet op haar mondje gevallen, kon geen baas over de razende reporter. Ze had al eens een pijnlijke botsing met hem gehad en wilde een volgende voorkomen door hem de toegang te ontzeggen tot een persconferentie op haar stadhuis. Dat leverde vanzelf komische beelden op. Mooier had ze het niet kunnen maken. De wraak van Castricum was zoet. Bij de eerste de beste gelegenheid waar Jorritsma in de Randstad in het openbaar moest optreden, stond hij haar na afloop geduldig op te wachten. Ze werd vakkundig geknipt en geschoren.

SGP’er Elbert Dijkgraaf verslikte zich eveneens in de PowNed-journalist. Hij wilde hem de (oranje) das omdoen omdat PowNed wel erg onbehouwen te werk ging. Of hij voorbeelden kon geven, vroeg Castricum. Toen stond de wagen stil. De reporter reeg hem subiet aan het mes. Overigens herstelde de SGP’er zich naderhand meesterlijk. Castricum zocht hem zelfs graag op met zijn camera, omdat Dijkgraaf altijd goed was voor een ijzersterke typering of een rake kwinkslag.

Maar ja, wie kaatst moet de bal verwachten. Zaterdag draaide De Telegraaf Castricum een loer door te onthullen dat hij, hoewel hij bijna nooit meer op de buis is, in relatief korte tijd zo’n 1,8 miljoen euro aan belastinggeld opstreek. Daarbij moet wel worden aangetekend dat De Telegraaf met zijn tv-zender Wil Niet Lukken, herstel: Wakker Nederland (WNL) ook zelf ongegeneerd meegraait in de potten van het publieke bestel. Maar toch, welke journalist trekt de stoute schoenen aan en klopt aan op Castricums voordeur?