Column (Jan van Klinken): Diktatör

„Op de sociale media kan de Turkse president Erdogan met zijn weekendscholen op weinig bijval rekenen.” beeld AFP, Kayhan Ozer

Wat zijn wij Nederlanders toch een bofkonten. Blijken we tot de naties te behoren waarin Turkije van plan is weekendscholen op te zetten. Kinderen die toch al van kinds af aan Turks leren, kunnen zich dan nog verder in hun moerstaal bekwamen. Ook moeten de weekendschool bijdragen aan de versterking van de band met Turkije en de kinderen meer leren over de geschiedenis en cultuur van het land. Onze ‘vriend’ Erdogan kennende, zal dat wel ongeveer zo gaan:

Kinderen, wat moet er gebeuren met mensen die zich niet willen onderwerpen aan de wil van Allah en zijn profeet Mohammed? Ja, ja, dat hakt erin, maar er is slechts één goed antwoord: zij moeten gedood worden. Dat staat zo in de Koran, daar helpt geen lievemoederen aan.

Vraag 2: Wat is het grootste paleis op aarde? Heel goed, Fatma, dat is Ak Saray, het optrekje van president Erdogan, dat meer dan 1000 kamers telt. Kinderen, laat je niet misleiden door de leugenachtige bewering op internet dat het Louvre, het Hofburg Paleis in Wenen en het vroegere paleis van Tito in Boekarest nog groter zijn. Die hebben namelijk geen tunnels, bunkers en ondergrondse commandocentra.

En, Abdul, wie is de machtigste man op aarde? Je mag drie keer raden: Trump, Poetin of Erdogan? Uitstekend, je hebt het in één keer goed.

Het lesmateriaal voor de weekendscholen zal de propaganda van en voor Erdogan mogelijk wat meer camoufleren, maar in hoofdlijnen zal het wel de bekende borstklopperij zijn. In ieder geval weet ik zeker dat de volgende vragen zullen ontbreken: Hoe kun je zo goed mogelijk in de Nederlandse samenleving integreren? Welke Turkse politicus eigent zich alle macht toe, zodat hij als alleenheerser kan opereren? Welke president aast in de diverse Turkse gemeenschappen buiten zijn land op zogenaamde verraders? Wie gooit in Turkije journalisten in het cachot zonder dat ze een eerlijke berechting krijgen?

Jammer voor Erdogan, maar op de sociale media kan hij met zijn weekendscholen op weinig bijval rekenen. De een vraagt zich af waarom hij zijn landgenoten niet laat remigreren, zodat ze alle dagen Turks onderwijs kunnen genieten, terwijl de ander oppert dat de scholen wel erg klein zullen worden, nu de lira in een vrije val is terechtgekomen. Een derde weet al welke wijsheid de Turkse kinderen zal worden bijgebracht: „Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten.” Heeft Erdogan echt gezegd. En o ja, er was ook nog iemand die het zondagsschoolmodel aanbeval, maar ik denk niet dat onze diktatör van dat idee gecharmeerd is.