Oom van Kim Jong Un geëxecuteerd in Noord-Korea

Arrestatie van Jang Song Thaek. Foto EPA EPA

PYONGYANG (AP). Jang Song Thaek, de oom en mentor van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, is als verrader terechtgesteld. Het staatspersbureau KCNA noemde Jang vrijdag (lokale tijd) ‘erger dan een hond’.

Jang gold lange tijd als de een na machtigste figuur in Noord-Korea, maar hem werden afgelopen zondag op een partijbijeenkomst onder leiding van Kim al zijn titels afgenomen. Twee naaste medewerkers van Jang werden al eerder geëxecuteerd.

Jang werd beschuldigd van corruptie, drugsgebruik, gokken, vrouwenversierderij en het leiden van een ‘liederlijk en verdorven’ leven.

Jang, getrouwd met Kims tante Kim Kyong Hui, hielp Kim zijn gezag te vestigen nadat diens vader, Kim Jong Il, twee jaar geleden plotseling was overleden. De verwijdering van Jang is de jongste en belangrijkste in een reeks personele wijzigingen die Kim heeft doorgevoerd om zijn positie te verstevigen.

Sommige analisten zien het ontslag van Jang als een teken van Kims groeiende zelfvertrouwen, maar er wordt ook gevreesd dat het wegvallen van een belangrijk figuur als Jang, die werd gezien als voorstander van hervormingen, kan leiden tot gevaarlijke instabiliteit in het land of zelfs een aanval op de zuiderbuur. De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn nog altijd onverminderd hoog.