Onderzoek: Situatie christenen Midden-Oosten niet verbeterd

Foto ANP

De situatie van christenen in het Midden-Oosten is er niet beter op geworden afgelopen jaar, blijkt uit een woensdag gepresenteerd rapport van de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) over mensenrechten en christelijke minderheden in Turkije en Irak.

De ABM presenteerde haar bevindingen in Enschede aan Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) en CDA-Kamerlid Omtzigt. Peter van Dalen heeft een extra exemplaar van het ABM-rapport meegenomen: hij zal het deze week met een begeleidende brief aan Ashton, de EU vertegenwoordiger voor het buitenlans beleid, toesturen.

Tijdens de presentatie waren in het gebouw van de Aramese gemeenschap in Enschede vele tientallen mensen bijeen om de vervolgde Aramese christenen en ook de vele onderdrukte christenen in heel het Midden-Oosten te gedenken.

Voor de Aramese christenen in zuidoost Turkije is het extra pijnlijk te moeten zien hoe de Turkse overheid stap voor stap voort gaat met het onteigenen van het christelijke klooster Mor Gabriel, meldt de ChristenUnie. Dat klooster staat er al sedert het jaar 397 en is centrum voor de Aramese christenen. Kamerlid Omtzigt verwacht dat deze kwestie beslecht moet worden voor het Mensenrechten Hof in Straatsburg.

Peter van Dalen gaf in een presentatie aan dat afgelopen januari mede op zijn initiatief het Europees Parlement voor het eerst een apart debat heeft gewijd aan de situatie van christenen in het Midden-Oosten. Van Dalen onderstreepte het belang de positie van de christenen aldaar te blijven benadrukken: „Velen in Europa kunnen of willen niet weten hoe christenen in het Midden-Oosten dagelijks te maken hebben met pesterijen, discriminatie, aanslagen en geweld. Ik blijf er voor knokken dat op de Europese agenda te krijgen en te houden. Dit moet speerpunt worden in het Europese buitenlandse beleid. Als wij hier tolerantie vragen voor alle godsdiensten inclusief de islam moeten de moslimregeringen die ook betrachten tegenover christenen in het Midden-Oosten. Daar komt helaas te weinig van terecht dus blijft actie in het Europees Parlement noodzakelijk”, aldus de Europarlementariër van de ChristenUnie.