Vlaardingen neemt afscheid van Beiaarddag

Het Oranjecarillon in de Grote Kerk van Vlaardingen. beeld www.vlaardingseorgels.nl

Na acht jaar neemt Vlaardingen dinsdagavond 18 juli met een laatste concert afscheid van het jaarlijkse beiaardevenement.

Toen in 2008 het Oranjecarillon van de toren van de Grote Kerk in Vlaardingen was gerestaureerd, organiseerde musicus Ben van der Linden in de zomer van 2009 de Vlaardingse Beiaardweken: vijf dinsdagavonden achtereen verzorgden professionele beiaardiers op de Markt een gratis concert op het Oranjecarillon.

Sindsdien waren de Vlaardingse Beiaardweken een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het festival wist een internationale status te verwerven doordat topbeiaardiers uit diverse landen kwamen spelen.

Was er in 2015 nog een reeks van vier wekelijkse concerten, vorig jaar juli was er al geen sprake meer van de Vlaardingse Beiaardweken maar van de Vlaardingse Beiaarddag. Ook dit jaar is er slechts één concert, op 18 juli.

Dat is tevens het laatste. Daarmee zet de organisatie „een mooie punt achter het festival dat in acht jaar tijd een internationale status wist te verwerven.” Waar de komende jaren de beiaarddagen gehouden gaan worden, wil de organisatie nog niet zeggen. Na afloop van het concert op 18 juli „informeren wij u graag over onze beweegredenen om Vlaardingen te verlaten.”

Tijdens het laatste concert (van 20.00-22.00 uur) wordt het Oranjecarillon bespeeld door Jakob De Vreese (België), Rachel Perfecto (Verenigde Staten) en Bas de Vroome (Delft). Boudewijn Zwart is present met zijn mobiele carillon. Brass Band Schoonhoven sluit samen met Zwart de avond af.

Meer informatie: www.vlaardingsebeiaarddag.nl