Tubaïst Matthijs Leffers winnaar Grachtenfestival Conservatorium Concours

Matthijs Leffers (links), winnaar van de Vakjuryprijs, en het Duo IKT bestaande uit saxofoniste Janina Lorenci en percussioniste Lola Mlacnik. beeld Ronald Knapp

Matthijs Leffers heeft afgelopen weekend het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2018 gewonnen.

De tubaïst studeert aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Tijdens de finale op 11 februari streden zes studenten in de Amsterdamse NedPhO-Koepel om de Vakjuryprijs en de Publieksprijs.

Leffers wint een optreden tijdens het Grachtenfestival 2018, dat plaatsvindt van 10 tot en met 19 augustus 2018, en een tour langs zeven Nederlandse concertzalen in het seizoen 2018/2019. Verder wint hij een optreden tijdens het Lunchconcert op woensdag 6 juni in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Juryvoorzitter David Faber, cellist bij het Dudok Kwartet: „Matthijs is iemand die met heel veel soevereiniteit op het podium staat. Hij maakte zich niet druk om wie en wat er van hem gevonden wordt. Met heel veel liefde voor zijn instrument enthousiasmeert hij het publiek en zijn medemusici. Door zijn gevarieerde programma laat hij alle kanten van de tuba horen.”

De Publieksprijs ging met meerderheid van stemmen naar Duo IKT, bestaande uit saxofoniste Janina Lorenci en percussioniste Lola Mlacnik, die studeren aan het Conservatorium van Amsterdam. Het duo wint daarmee een optreden tijdens het Grachtenfestival 2018 en een tour langs Nederlandse concertzalen, samen met de winnaar van de Vakjuryprijs.

Al meer dan twintig jaar biedt het Grachtenfestival een podium aan jonge musici, waarbij het Conservatorium Concours sinds 2003 de plek is waar conservatoriumstudenten zich kunnen presenteren aan het Nederlandse publiek. Alle Nederlandse conservatoria vaardigen kandidaten af naar de landelijke voorronde, waar een jury vijf kandidaten selecteert voor de finale. De zesde finalist wordt aangewezen door het publiek dat aanwezig is bij de voorronde.

Eerdere edities van het Nederlands Conservatorium Concours werden gewonnen door onder anderen gitarist Kristina Vårlid, bariton Raoul Steffani, accordeonist Vincent van Amsterdam en pianist Dimitar Dimitrov.