Transeptorgel Laurenskerk Rotterdam weer in gebruik

Het transeptorgel in de Rotterdamse Laurenskerk. beeld Sjaak Verboom

Het transeptorgel in de Rotterdamse Laurenskerk is weer in gebruik. Zaterdag 15 juli is het eerste concert op het instrument gegeven. Op zaterdag 9 september is de officiële ingebruikname.

Dat meldt Hayo Boerema, titulair organist van de Laurenskerk. Vorig jaar september werd het transeptorgel, na restauratie door de firma Pels & Van Leeuwen, al officieel opgeleverd en goedgekeurd door Aart Bergwerff (adviseur) en Rudi van Straten (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

Er bleken echter nog wat kinderziektes te zijn en ook was de stemming nog niet optimaal, aldus Boerema. Daarom werd besloten het ingebruiknameconcert te verplaatsen naar voorjaar 2017. Voor de zomermaanden juli en augustus organiseerde Boerema intussen een concertserie rond het transeptorgel.

Er moest echter ook nog een zonwering in de kerk geplaatst worden, om te voorkomen dat het orgel binnen de kortste keren weer ontstemd en ontregeld zou zijn. De zonwering liet echter op zich wachten, waardoor de ingebruikname opnieuw uitgesteld moest worden. Pas twee weken geleden is de zonwering gereedgekomen. Vorige week werd het orgel gestemd.

Intussen ging de concertserie wel door. Zodoende speelde Kees van Eersel zaterdagmiddag 15 juli het eerste concert op het gerestaureerde instrument. De komende weken is er iedere zaterdag (12.45-13.30 uur) een concert op het transeptorgel. Daarbij spelen de organisten Theo Jellema (22 juli), Bas de Vroome (29 juli), Hayo Boerema (5 augustus), Kees van Houten (12 augustus), Dariusz Bąkowski-Kois (19 augustus) en Wiecher Mandemaker (26 augustus, met sopraan Martha Bosch).

Op Monumentendag (zaterdag 9 september) is vervolgens de officiële ingebruikname.

Het drieklaviers transeptorgel in de Rotterdamse Laurenskerk werd in 1959 door de Deense firma Marcussen gebouwd. Al jaren was er sprake van dat het ”monument van de wederopbouw” gerestaureerd zou worden.

---

Lees ook:

Restauratie transeptorgel Laurenskerk Rotterdam eindelijk in zicht (RD 17-01-2015)

Actie voor transeptorgel Laurenskerk Rotterdam (RD 20-09-2012)