SGP-burgemeester neemt orgel Numansdorp spelend in gebruik

Burgemeester Luteijn van Cromstrijen achter het orgel in Numansdorp. beeld Conno Bochoven

Een burgemeester die bij de ingebruikname van een gerenoveerd kerkorgel zelf achter de toetsen kruipt: dat maak je niet snel mee. Het heeft onverwachte voordelen, zo’n SGP-burgervader. Jan Luteijn van Cromstrijen deed het zaterdagavond in de hervormde kerk in Numansdorp.

De burgemeester liet onder andere de twee nieuwe registers –de Baarpijp 8’ op het klavier en de Schalmeij 4’ in het pedaal– horen. Daarmee werd het orgel officieel weer in gebruik genomen.

Het binnenwerk is uit 1968 van de orgelmakers Van Vulpen, de historische kas is uit 1707. Het orgel stond tot 1865 in de Waalse kerk in Rotterdam. De firma Hendriksen en Reitsma uit Nunspeet renoveerde het pijpwerk.

De orgelkas is weer een pareltje. In 1914 werd de kas van een dikke donkerbruine kleur voorzien. Nu is de kas weer, dankzij ‘een lik verf’ zoals ze het in Numansdorp noemen, in de oorspronkelijke imitatie mahoniehouten kleur met veel bladgoud en zwarte ebbenhouten details. De schildersbedrijven De Jongh uit Waardenburg en Snijders uit Numansdorp tekenden voor de grote klus.

Vrijwilligers leverden eveneens een belangrijke bijdrage. Alle details komen nu weer prachtig uit met als bekroning twee bazuinblazende engelen bovenop de kas.

„We hebben weer een kunstwerk aan de wand”, noemde kerkrentmeester Marco Heemskerk het. De plaatselijke organisten speelden en het christelijk mannenkoor Scheveningen zong enkele liederen.