Schuurman, Strijbis en Melissant winnen Feike Asma Concours

beeld Feike Asma Concours
2

Luuk Schuurman, David Strijbis en Rik Melissant hebben dinsdagavond 28 augustus in Ede de vijftiende editie van het Feike Asma Concours gewonnen.

Luuk Schuurman (15) uit Dalfsen won in de categorie 12-15 jaar, David Strijbis (17) uit Nunspeet in de categorie 16-19 jaar en Rik Melissant (19) uit Middelharnis in de categorie 20-24 jaar. De aanmoedigingsprijs ging naar Rob den Hertog. Rik Melissant won vorig jaar ook al in de tweede leeftijdscategorie.

In de finale van het concours, dat wordt georganiseerd door de stichting Vox Humana in samenwerking met Johannus Orgelbouw, streden zes finalisten om de prijzen. Zaterdag 25 augustus vond in Ede de voorronde plaats, waaraan negentien kandidaten meededen. Toen werd ook de Landelijke Schoolprijs 2018 uitgereikt. Deze ging opnieuw naar de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Kampen, en was voor Luuk Schuurman. Andere scholen die meededen waren het Van Lodenstein College, de Gomarus Scholengemeenschap en de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap.

De jury van het Feike Asma Concours werd opnieuw gevormd door de organisten Everhard Zwart, Wybe Kooijmans en Peter Eilander.

De kandidaten –in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar– moesten in de voorronde in drie leeftijdscategorieën een orgelwerk uit de periode na 1800 vertolken. De zes finalisten moesten een grotere koraalbewerking van Feike Asma, Jan Zwart, Jan Bonefaas of Klaas Jan Mulder vertolken.