Roder Jongenskoor verhuisd naar Groningen

Jongens van het Roder Jongenskoor met cymbaal. beeld Roder Jongenskoor

Het Roder Jongenskoor is in augustus verhuisd naar Groningen. De open dag van het koor, op 15 september, wordt op de nieuwe locatie aan de Aarhusweg gehouden.

In mei meldde RTV Noord dat het Roder Jongenskoor onder leiding van dirigent Rintje te Wies zich had afgesplitst van de Stichting Koorschool Noord Nederland (SKNN). De reden was onenigheid tussen dirigent Te Wies en het bestuur van de SKNN. Vaste begeleider Sietze de Vries besloot daarop niet langer als organist bij het jongenskoor te blijven, aldus RTV Noord. Hij noemde het „vooral erg jammer” dat koorschool op deze manier uit elkaar is gevallen.

Dirigent Bouwe Dijkstra, die in maart 2017 overleed, richtte in 1985 het Roder Jongenskoor en de SKNN op. In 2000 werd ook een meisjeskoor opgericht, de Roden Girl Choristers, onder leiding van Sonja de Vries. Het meisjeskoor blijft wel zingen onder de vlag van de SKNN, meldt het op haar site, met als vaste organist Sietze de Vries.

Bij het Roder Jongenskoor in Groningen kunnen jongens van 6 tot 10 jaar zich melden. Het koor werkt met de methode die Te Wies zelf ontwikkelde, ”Een leven lang zingen”. De lessen richten zich op het samen zingen en spelen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een cymbaal. De leerlingen –cymbalisten– maken zo „op een vlotte en speelse manier kennis met maat, ritme, het notenschrift en eenvoudige muziektermen”, aldus het persbericht. „Boven alles leren ze hoe leuk het is om samen muziek te maken en wat je met je stem allemaal kunt doen als je hem op de juiste manier gebruikt.”

Meer informatie: www.roderjongenskoor.nl