RD-symposium over de onbekende psalmen

AMERSFOORT – Het Reformatorisch Dagblad organiseert op zaterdag 14 april in de Sint-Joriskerk in Amersfoort een symposium over de onbekende psalmen. Aanleiding is de recente discussie hierover in deze krant.

Hoofddoel van het ‘ervaringssymposium’ is het samen zingen van twaalf onbekende psalmen. Daarnaast wordt in korte referaten het thema belicht.

Drie organisten begeleiden de samenzang op het Naberorgel: Rien Donkersloot (onlangs benoemd tot hoofdorganist van de Joriskerk), Dick Sanderman (organist van de Schildkerk in Rijssen) en Marco den Toom (organist van de Oude Kerk in Putten).

Twee predikanten en een organist belichten verschillende aspecten van het thema ”onbekende psalmen”. Ds. L. W. van der Meij, christelijk gereformeerd predikant in Driebergen, behandelt de vraag of de christelijke gemeente anno 2012 nog wraakpsalmen kan zingen. Ds. C. Hogchem, predikant van de gereformeerde gemeente in Genemuiden, spreekt over de vraag hoe gezin, kerk en school de onbekende psalmen kunnen promoten. Dirk Jan Versluis, voorzitter van de Vereniging Organisten Gereformeerde Gemeenten (VOGG), gaat na welke rol de organist kan spelen bij het zingen van psalmen met moeilijke melodieën.

Tijdens de bijeenkomst worden de volgende twaalf psalmen gezongen, waarvan een drietal ritmisch: 7, 10, 13, 41, 53, 55, 57, 88, 94, 109, 137 en 148. Excellent Recordings uit Nunspeet maakt opnamen van de samenzang, die bij voldoende kwaliteit later op cd worden uitgebracht.

Het symposium begint om 14.30 uur. De toegang is gratis. Vooraf, na afloop en tijdens de pauze zijn er stands aanwezig.

Aanmelden kan via www.erdeeservice.nl/symposium