Programma Festival Oude Muziek 2017 bekend

Het programma van het Festival Oude Muziek 2017 is bekend.

Dat meldde de organisatie dinsdag 16 mei. De 36e editie van het jaarlijkse evenement in de binnenstad van Utrecht –dit jaar van 25 augustus tot en met 3 september– heeft als thema: ”Zing, vecht, huil bid – Muziek van de Reformaties”. Daarmee sluit de organisatie aan bij het feit dat dit jaar herdacht wordt dat 500 jaar geleden de Reformatie in Wittenberg begon.

Tijdens het festival staat niet alleen Luther centraal. Ook wordt „de revolutionaire kracht die uitging van de acties en geschriften van Calvijn” onderzocht en wordt de blik op Engeland gericht. „De nadruk van ons verhaal ligt op de 16e eeuw, die met zijn nieuwe, revolutionaire geest vol vuur de strijd aangaat met kerkelijk machtsmisbruik, en op de 15e eeuw, die de aanloop vormt naar een complex geheel van reformaties en ketterijen”, aldus de organisatie.

Het wordt een bijzondere aflevering. „Met grootse cantates, liturgische gezangen, vrolijke liederen, exuberante spektakels en intieme kamermuziek belooft dit een uitzonderlijk festival te worden: een muzikaal relaas over scherpdenkers, vernieuwers en hoog oplaaiende emoties.”

Artists in residence tijdens deze 36e editie zijn de Italiaanse musicus Lorenzo Ghielmi met zijn ensemble La Divina Armonia, en de Duitse hoboïste Katharina Bäuml met haar blazersensemble Capella de la Torre.

Een centrale plek in het programma krijgt het nieuwe barokorgel dat de Utrechtse firma Gebroeders Van Vulpen voor de Grote Zaal van TivoliVredenburg heeft gebouwd. Lorenzo Ghielmi geeft op 25 augustus het allereerste concert op instrument.

Op 1 en 2 september vindt een minifestival plaats waar alle 150 psalmen in zettingen van evenveel componisten klinken.

Meer informatie: www.oudemuziek.nl