Presentatie biografie van Domcantor Maarten Kooy

In de Utrechtse Domkerk wordt op vrijdag 19 mei een biografie van de voormalige Domcantor Maarten Kooy (1927-2013) gepresenteerd.

Auteur van het boek –”Alles voor de muziek”– is musicoloog, koorzanger en organist Mieke Breij, archivaris bij Het Utrechts Archief. Zij was van 1981 tot 2012 de musicologische en organisatorische rechterhand van Maarten Kooy.

Maarten Willem Kooy was „een markante persoonlijkheid en tientallen jaren een van de boegbeelden van de 20e-eeuwse kerkmuzikale vernieuwingsbeweging in de Nederlandse Hervormde Kerk”, stelt Breij.

Kooij werd in 1950 cantor-organist van de Oude Kerk in Soest. Hij stond in 1959 aan de wieg van de Stichting Muziekkring de Nederlandse Cantorij, waarvan hij artistiek leider werd. Van 1963 tot 1985 maakte Kooij deel uit van de landelijke commissie voor de kerkmuziek van de Raad voor de Eredienst in de Nederlandse Hervormde Kerk. Van 1971 tot 1991 was hij cantor van de Domkerk in Utrecht, waar hij onder andere de wekelijkse concertreeks Zaterdagmiddagmuziek Domkerk startte. Op Tweede Kerstdag 2013 overleed de kerkmusicus op 86-jarige leeftijd.

De biografie vormt volgens Breij de neerslag van een speurtocht naar de achtergronden van „een musicus die met zijn enthousiasme en bevlogenheid talloze zangers, musici, theologen, gemeenteleden, concertbezoekers en cursisten heeft geïnspireerd en muzikale ervaringen bezorgde, waaraan zij nog altijd warme herinneringen bewaren. Met dit boek, dat tevens een tijdsbeeld wil geven, zijn nog niet eerder beschreven facetten in de ontwikkeling van de protestantse kerkmuziek sedert de Tweede Wereldoorlog vastgelegd.”

Tijdens de bijeenkomst in de Domkerk op vrijdagmiddag 19 mei (aanvang 16.00 uur) wordt het eerste exemplaar van het boek (368 blz.; 40 euro) aangeboden aan Ine Kooy-Vollaard. Medewerking verlenen de Domcantorij onder leiding van Remco de Graas, Domorganist Jan Hage en ds. Hans Kronenburg.

---

Lees ook: Kerkmusicus Maarten Kooij (86) overleden (RD 27-12-2013)