Orgelpark krijgt kabinetorgel Oude Kerk Amsterdam

Het kabinetorgel zoals het in de Oude Kerk in Amsterdam stond. beeld Timbres

Het Orgelpark in Amsterdam krijgt er een instrument bij: het 18e-eeuwse kabinetorgel van Deetlef Onderhorst uit de Oude Kerk in Amsterdam. Op 6 mei 2017 wordt het instrument met een colloquium in gebruik genomen.

Dat meldt het nieuwste nummer van Timbres, het magazine van het Orgelpark.

Het „fraai gepatineerde” kabinetorgel van de Amsterdamse orgelmaker Deetlef Onderhorst stamt uit 1767. De vroegste geschiedenis van het instrument is onduidelijk. In 1848 kreeg het een plek in het ‘Oudeliedenhuis’ aan de Roeterstraat in Amsterdam. In 1977 werd het in het koor van de Amsterdamse Oude Kerk geplaatst.

De Oude Kerk besloot nu het eenklaviers instrument (zes stemmen) van de hand te doen, omdat het in de praktijk „te klein van toon” bleek te zijn in de grote ruimte. Dit najaar besloot het Orgelpark het kabinetorgel over te nemen. „Vooral in ensemblemuziek zal het een fraaie rol kunnen spelen”, aldus Hans Fidom in Timbres.

Het orgel wordt door Elbertse Orgelmakers uit Soest „terughoudend gerestaureerd”, zodat het „prachtige patina” behouden blijft.

Tijdens de ingebruikname op 6 mei zal de organist van de Oude Kerk, Matteo Imbruno, het orgel bespelen. Gerrit Hoving houdt een lezing over de historie en de karakteristieken van 18e-eeuwse Nederlandse huisorgels. Ook is er een toelichting op de geschiedenis en restauratie van het orgel.

Meer informatie: www.orgelpark.nl

---

Lees ook: Een Amsterdams orgel als trekpleister in Polen (RD 13-12-2016)

Lees ook: Orgelpark krijgt barokorgel naar concept van Schnitger (RD 17-10-2013)