Orgel in Grote Kerk Genemuiden wordt gerestaureerd

De lege kas van het orgel in de Grote Kerk van Genemuiden. beeld Gerrit van Dijk

Het orgel van Zwier van Dijk in de Grote Kerk van Genemuiden wordt momenteel gerestaureerd.

De werkzaamheden aan het tweeklaviers instrument (27 stemmen) uit 1885 worden uitgevoerd door Orgelmakerij Reil uit Heerde. Het restauratieplan is opgesteld door adviseur Stef Tuinstra uit Groningen.

Eerder werkten Verschueren Orgelbouw (1961) en Kaat & Tijhuis (1987) aan het orgel. Daarbij kreeg het instrument een neobarokke klank.

Reil gaat nu onder andere de windvoorziening verbeteren, waarbij met name de windlade van het Rugwerk moet worden hersteld. De dipositie wordt niet gewijzigd, maar mogelijk worden in het kader van de herintonatie mensuren aangepast en registers vervangen. De beschildering van de kas wordt hersteld en ook de doffe kleur van de frontpijpen wordt aangepakt.

Tegelijk met de restauratie van het orgel worden ook andere projecten in en om de kerk uitgevoerd. Zo vindt er archeologisch onderzoek plaats naar de grondlagen bij de kerk, wordt het meubilair in de consistorie gerestaureerd en staat het levend houden, borgen en verspreiden van de Genemuider bovenstem op de agenda.

Meer informatie: zwiervandijkorgel.nl