Orgel Festival Holland in Alkmaar van start

In Alkmaar gaat vrijdag 9 juni het Orgel Festival Holland 2017 van start. Thema is ”Sound Visions”.

Het openingsconcert vindt zaterdagavond in de Grote Kerk plaats. Daar wordt zaterdagavond 17 juni ook het slotconcert gegeven, waarbij de compositie ”Cathedral Mobile” van Jacob Lekkerkerker in première gaat.

Vast onderdeel van het festival is het Internationaal Schnitger Orgelconcours, dat sinds 1992 wordt georganiseerd en z’n twaalfde editie beleeft. Aan de wedstrijd doen twaalf deelnemers mee, die in een voorronde zijn geselecteerd door de Nederlandse organisten Pieter van Dijk, Bas de Vroome en Frank van Wijk. Negen van hen komen uit het buitenland: uit Zuid-Korea (Hyoju Ahn, Minji Choi), Spanje (Victor Baena de la Torre), Frankrijk (Thomas Kientz), Polen (Dominik Lukaszewsky), Italië (Giorgio Piovano), Oostenrijk (Martin Riccabona), Hongarije (Attila Vadasz) en Australië (Edith Yam). De Nederlandse deelnemers zijn Diederik Blankesteijn, Dorien Schouten en Jochem Schuurman.

De vijfkoppige internationale jury wordt gevormd door Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin (Frankrijk), Maurizio Croci (Zwitserland), Franz Danksagmüller (Duitsland), Miklós Spányi (Duitsland) en David Titterington (Engeland).

De eerste ronde vindt op vrijdag en zaterdag plaats in de Grote Kerk. Zes kandidaten spelen dinsdag vervolgens in de tweede ronde, die plaatsvindt in de Kapelkerk. De finale, waarin drie finalisten het tegen elkaar opnemen, is op vrijdagavond 16 juni in de Grote Kerk.

Behalve het concours en een reeks concerten, is er ook voor de veertiende keer een Internationale Orgelacademie Alkmaar voor orgelstudenten, beroepsorganisten en gevorderde amateurorganisten. Behalve de juryleden van het concours werken ook de Alkmaarse organisten Pieter van Dijk en Frank van Wijk mee aan de academie.

Meer informatie: www.orgelfestivalholland.nl