Olivier Latry speelt nieuwjaarsconcert 2021 Rotterdam

Sander van Marion vertelt de aanwezigen in de Rotterdamse Laurenskerk over de werkzaamheden van concertorganisator Pieter van der Ploeg. beeld www.nieuwjaarsconcerten.nl
2

De Franse organist Olivier Latry is op zaterdag 2 januari 2021 te gast tijdens de 41e editie van het „traditionele nieuwjaarsconcert” in de Rotterdamse Laurenskerk.

Dat meldt Kees van Elzelingen, die de organisatie van deze concerten heeft overgenomen van Pieter van der Ploeg. Naast Latry, organist van de Notre-Dame in Parijs, zal ook Peter Eilander (Twello) zijn medewerking verlenen aan het concert. Hij speelt koraalbewerkingen van zichzelf en van Klaas Jan Mulder (1930-2008), de organist die veertig jaar geleden begon met de nieuwjaarsconcerten in de Rotterdamse Laurenskerk.

Eilander speelde afgelopen zaterdag de 40e editie van het nieuwjaarsconcert. Tijdens de avond, die werd bezocht door ruim 450 mensen, werd afscheid genomen van Pieter van der Ploeg, die de achterliggende jaren de concerten organiseerde. Organist Sander van Marion sprak Van der Ploeg toe en roemde de „immer uitmuntende organisatie” en het podium dat Van der Ploeg door de jaren heen bood aan jonge organisten en jubilerende musici. Van der Ploeg kreeg van Kees van Elzelingen, een cheque van 500 euro overhandigd, een bedrag dat volgens de nieuwe concertorganisator geschonken wordt aan KWF Kankerbestrijding. Eilander speelde het favoriete orgelwerk van Van der Ploeg, het ”Allegro deciso” uit ”Evocation” van Marcel Dupré.

Zaterdagmiddag was er in de Laurenkerk, net als andere jaren, een samenzangmiddag. Dit keer speelde voor het eerst organist André Nieuwkoop, die ook enkele koraalbewerkingen van Klaas Jan Mulder vertolkte. De middag werd bezocht door 1300 mensen. Ook volgend jaar zal Nieuwkoop op zaterdag 2 januari 2021 tijdens een samenzangmiddag spelen.

Zaterdagmiddag 11 januari 2020 speelt organist Pieter Heykoop in de Rotterdamse Laurenskerk zíjn traditioneel nieuwjaarsconcert, waarbij onder andere koraalbewerkingen van Klaas Jan Mulder worden vertolkt. Die avond speelt organist Marco den Toom de elfde editie van zíjn traditioneel nieuwjaarsconcert.

Meer informatie: www.nieuwjaarsconcerten.nl en laurenskerkrotterdam.nl