Nieuwe streamingdienst klassieke muziek: Primephonic

Naast aanbieders als Spotify, Apple Music en FamilyStream is er sinds kort een nieuwe streamingdienst op de markt: Primephonic. De dienst biedt uitsluitend klassieke muziek aan.

Primephonic, een Nederlands-Amerikaanse dienst, is op 1 augustus in Nederland, Groot-Brittanië en de Verenigde Staten live gegaan. Het is de bedoeling dat de muziekdienst volgend jaar wereldwijd wordt uitgerold, aldus De Telegraaf op 31 juli.

Het team van Primephonic bestaat uit twintig liefhebbers van klassieke muziek uit dertien landen, die werken vanuit kantoren in Amsterdam en New York.

Volgens de dienst ondergaat de wereld momenteel een digitale revolutie, maar heeft de klassieke muziek hier tot nog toe te weinig profijt van getrokken. Dat heeft ervoor gezorgd dat klassieke muziek de achterliggende decennia aan populariteit heeft ingeboet. „Primephonic weigert te accepteren dat deze negatieve trend onvermijdelijk is.” Volgens de dienst kan digitale ontsluiting van klassieke muziek zorgen voor een hernieuwde en wereldwijde belangstelling voor het genre.

Een dienst als Spotify biedt ook klassieke muziek aan, maar richt zich volgens Primephonic uiteindelijk op popmuziek. Daarom is het voor liefhebbers van klassieke muziek soms moeilijk zoeken bij de streamingdienst.

Primephonic richt zich uitsluitend op klassieke muziek. De achterliggende periode is het complete oeuvre van vijftig componisten ingevoerd, te beginnen met Bach.

De vergoeding aan de artiesten gebeurt anders dan bij andere streamingdiensten, die uitbetalen naar het aantal keer dat een nummer is gestreamd. Omdat klassieke werken soms wel aan halfuur duren, heeft Primephonic ervoor gekozen uit te betalen naar het aantal minuten dat er is gestreamd, aldus directeur Thomas Steffens in De Telegraaf.

Meer informatie: www.primephonic.com