Nieuw internationaal orgelfestival in Breda: OrgelStorm

De Grote Kerk in Breda. beeld RD, Henk Visscher
2

De Grote Kerk van Breda vormt van 23 tot en met 30 september het decor van de eerste editie van een nieuw internationaal orgelfestival: OrgelStorm.

Initiatiefnemer van het nieuwe festival is de stichting Art UnOrganized (AUO), de nieuwe stichting voor orgelcultuur in Breda. Artistiek leider is Aart Bergwerff, titulair organist van de Grote Kerk in Breda.

In oktober 2016 werd gemeld dat het Internationaal Orgelfestival rond het Flentroporgel in de Grote Kerk van Breda na de 65e editie ophield te bestaan.

2016-10-13-kpMUZ14-breda-1-FC-VInternationaal Orgelfestival Breda houdt op te bestaan

Het nieuwe festival OrgelStorm moet nu de wereld van het traditionele concert verbinden met de moderne beleving, aldus de organisatie. Het festival richt zich daarom op de traditionele orgelliefhebber én op nieuw publiek. „Stile antico en stile moderno.”

Het festival bestaat uit vijf „bijzondere concerten” waarin „de magie van het orgel” ruim aan bod komt, maar waarbij er ook ruimte is voor cross-overs.

Het openingsconcert op zaterdag 23 september heeft als thema ”Le Bouquet”. Het is een hommage aan de Bredase componist Daan Manneke. Behalve werk van Manneke wordt er muziek van Sweelinck, Bach en Andriessen uitgevoerd. Het nieuwste stuk van Manneke, ”Le Bouquet”, geschreven voor het gouden jubileum van Jos van der Kooy, wordt in Breda uitgevoerd door zeven jonge organisten van de conservatoria in Rotterdam en Tilburg en een vocaal ensemble onder leiding van Aart Bergwerff.

Op 25 september spelen Kerstin Wolf en Joost de Nooijer (”Play it Cool!”). Sietze de Vries treedt op 27 september op met muziek van Bach en improvisaties. Op 28 wordt ”Canto Ostinato” van Simeon ten Holt met drie vleugels en orgel uitgevoerd door Jeroen en Sandra van Veen, Mike del Ferro en Aart Bergwerff.

Het slotconcert op zaterdag 30 september wordt verzorgd door de Duitse organist Christian Schmitt. Hij voert muziek uit van Widor, Roth, Merkel en Messiaen.

De concerten beginnen allemaal om 20.00 uur. De toegang bedraagt 10 euro in de voorverkoop en 12,50 euro aan de kassa. Een passe-partout voor vijf concerten kost 35 euro.

Meer informatie: www.artunorganized.nl

---

Lees ook: Internationaal Orgelfestival Breda houdt op te bestaan (10-10-2016)