Nicholas Collon benoemd tot chef-dirigent Residentie Orkest

Nicholas Collon. beeld Residentie Orkest

Het Residentie Orkest heeft de 34-jarige Brit Nicholas Collon benoemd tot chef-dirigent en artistiek adviseur.

Dat maakte het orkest donderdag 15 juni bekend. Dirigent en orkest verbinden zich voor een periode van ten minste vier jaar vanaf seizoen 2018-2019. Nicholas Collon is sinds 2016 vaste dirigent van het Residentie Orkest. Hij dirigeert minimaal acht weken per seizoen.

Artistiek directeur Sven Arne Tepl zegt over de benoeming van Collon: „Het orkest en Nicholas hebben in de afgelopen periode veel intensieve en bijzondere muzikale ervaringen gedeeld. De fantastische concerten werden door zowel publiek als pers zeer enthousiast ontvangen. Het is voor ons niet meer dan logisch de relatie met Nicholas te verlengen en te intensiveren door deze om te zetten in de functie van chef-dirigent en artistiek adviseur. ”

In de afgelopen periode heeft het Residentie Orkest gewerkt met een andere dirigentenstructuur, bestaande uit twee vaste dirigenten: Nicholas Collon en Jan Willem de Vriend. „Deze werkwijze paste bij de transitie waarin het orkest zich op dat moment bevond”, aldus het orkest.

Jan Willem de Vriend blijft als vaste dirigent tot zomer 2019 nauw betrokken bij het orkest. Met ingang van 2019-2020 gaat Richard Egarr als eerste gastdirigent weer intensief met het Residentie Orkest samenwerken.