Musis (Sacrum) in Arnhem koninklijk heropend

Koningin Máxima. beeld ANP

De uit 1847 stammende muziektempel Musis (Sacrum) in Arnhem, nog altijd het huis van Het Gelders Orkest, gaat 12 januari officieel open na een uitgebreide verbouwing. Die pakte wat duurder uit dan verwacht, hetgeen een wethouder nog een (vergeefse) motie van afkeuring opleverde. Maar de klus van circa 20 miljoen is geklaard en koningin Máxima reist vrijdag naar de Gelderse hoofdstad af voor de heropening.

De Muzenzaal uit 1890 is helemaal opgeknapt en verbonden met de vorig jaar al opgeleverde nieuwe Parkzaal met zijn glazen wand die uitzicht biedt op de groene omgeving. De architecten Frits van Dongen en Patrick Koschuch maakten het ontwerp. De Muzenzaal heeft een capaciteit van 758 zitplaatsen, de Parkzaal telt 1015 stoelen.

Het was bepaald niet voor het eerst dat Musis, aanvankelijk speciaal voor een Duits-Nederlands zangconcours ontworpen door Hendrik Willem Fromberg, onder handen werd genomen. Er zijn in de loop der jaren ook nog eens plannen voor sloop geweest, maar dat liet de Arnhemse bevolking niet toe. Als een majesteit tronend in het centrum van de stad was en is Musis een begrip.

Bij de opening speelt Het Gelders Orkest samen met circa honderd Arnhemse schoolkinderen, die zelfgemaakte instrumenten gebruiken. Ook treedt slagwerkgroep Kaboem! op, die bestaat uit kinderen met een beperking. Een en ander is koren op de molen van de koningin. Met haar erevoorzitterschap van de Stichting Méér Muziek in de Klas benadrukt ze het belang van betrokkenheid van kinderen bij muziek.

De opening van Musis wordt het hele aansluitende weekeinde gevierd met een open huis en onder meer een concert van Het Gelders Orkest in samenwerking met Toneelgroep Oostpool, de huisbespeler van het Stadstheater (dat in dezelfde organisatie als Musis zit en ook aan een opknapbeurt toe is). Ook het Arnhemse balletgezelschap Introdans, een vaste gebruiker van het Stadstheater, en opleiding ArtEZ komen eraan te pas.

Huisbespeler Het Gelders Orkest moet van de overheid vanaf 2019-2020 verregaand gaan samenwerken met Het Orkest van het Oosten in Enschede, maar hoe is nog niet echt duidelijk. Intussen verbreedt Musis het muzikale terrein met verschillende genres, zoals jazz, urban en het Nederlandstalige lied. Het wil een breder publiek binnenhalen in het ‘multifunctionele huis voor muziek’ dat Musis voor Arnhem en regio moet zijn.