Leendert Verduijn wint laatste Govert van Wijn Orgelconcours Maassluis

De prijswinnaars (v.l.n.r.): Alexander de Bie, Martien de Vos, Diederik Blankensteijn en Leendert Verduijn. beeld Orgelcommissie Grote Kerk Maassluis
2

Leendert Verduijn (20) uit Bodegraven heeft zaterdag 1 juli 2017 in de Grote Kerk in Maassluis de 25e en laatste editie van het Govert van Wijn Orgelconcours op zijn naam geschreven.

Tweede werd Diederik Blankesteijn (21) uit Amsterdam. Op de derde plaats eindigde Martien de Vos (21) uit Ooltgensplaat. Omdat door een anonieme gever een extra prijs ter beschikking was gesteld, kreeg Alexander de Bie als vierde een eervolle vermelding.

Leendert Verduijn speelde als vrij werk de Variations sur un Noël van Dupré. Diederik Blankesteijn vertolkte de Präludium und Fuge über B-A-C-H van Liszt. Martien de Vos speelde het Praeludium in Fis-moll, BuxWV 146 van Buxtehude. Alexander de Bie kreeg een eervolle vermelding voor zijn uitvoering van de Toccata F-dur, BWV 540 van Bach.

Voor het 25e Govert van Wijn Orgelconcours hadden zich vijftien deelnemers in de leeftijd van 16 tot en met 28 jaar ingeschreven. Twee van hen zijn amateurorganisten, de overige dertien zijn student aan een conservatorium.

De deelnemers moesten een verplicht werk van Kees van Eersel spelen: een Trio of een Intermezzo. Al naargelang hun keus voor het verplichte werk speelden de kandidaten daarnaast een vrij werk van vóór of na 1800. De vijftien deelnemers vertolkten als vrije werken muziek van Sweelinck, Buxtehude, Bach, Liszt, Reger, Karg-Elert, Dupré, Vierne en Messiaen.

De jury van deze jubileumeditie bestond uit Bas de Vroome (voorzitter) en oud-concoursdeelnemers Rien Donkersloot en Susanna Veerman. Burgemeester T. J. Haan van Maassluis reikte de prijzen uit.

Leender Verduijn werd vorige week tijdens de finale van het Ambitus Orgelconcours in Haarlem derde in categorie C. Martien de Vos eindigde daar als eerste in dezelfde categorie.

Meer informatie: www.orgelconcoursmaassluis.nl