Koralen van Luther en Mendelssohn voor koor

Proza Musica heeft een uitgave voor koor met koralen van Luther en Mendelssohn op de markt gebracht.

De Veenendaalse muziekuitgeverij haakt daarmee aan bij de herdenking dit jaar van 500 jaar Reformatie. Luther speelde een grote rol als het gaat om het (laten) maken van kerkliederen. Deze liederen werden in de 19e eeuw door Mendelssohn verwerkt in diverse cantates en oratoria.

Doel van de nieuwe kooruitgave is „deze koralen toegankelijke te maken voor koren”, aldus Kees Proos van Proza Musica. „Daarbij zijn de koralen voorzien van Nederlandse tekst en soms iets bewerkt.” De koralen zijn „pareltjes om de muziek van Mendelssohn te proeven”, aldus Proos.

De bundel bevat elf koralen voor gemengd koor en twee koralen voor mannenkoor. Behalve zettingen op teksten van Luther zijn ook andere koralen uit de werken van Mendelssohn opgenomen. Het gaat onder andere om de liederen ”God in de hoog’ alleen zij eer”, ”Hoe helder staat de morgenster”, het Gebed des Heeren en ”Uit diepe nood roep ik tot U”. Voor mannenkoor zijn de liederen ”Dankt, dankt nu allen God” en ”Lam Gods, dat zo onschuldig” opgenomen.

De bundel telt dertig pagina’s en kost 8 euro.

Meer informatie en bestellen: www.prozamusica.nl