Koorzoeker, digitaal platform voor alle genres

Koorzoeker, digitaal platform voor koren en vocale groepen. beeld Fans4Music

Nieuwe leden werven, een nieuwsbrief versturen, kaarten voor een concert verkopen. Koren kunnen dat voortaan doen via Koorzoeker van het Utrechtse bedrijf Fans4Music. Het internetplatform, sinds anderhalve week actief, biedt informatie over koren en vocale groepen in Nederland in alle genres: lichte muziek, pop, barbershop, shanty, close harmony, klassiek, ook gospel en christelijk gewijd repertoire.

„Een op de tien mensen in Nederland is lid van een koor, er zijn 50.000 koren, maar zoiets bestond niet”, zegt algemeen directeur Arjan Egges. „Er is wel behoefte aan, zo horen we als we met koren spreken. Veel koren kunnen moeilijk nieuwe leden vinden. Vaak hebben ze wel een Facebookpagina of een website, maar als je op internet zoekt –op Utrecht en koor bijvoorbeeld– is het resultaat doorgaans niet erg overzichtelijk. Daarvoor moet je eigenlijk al de naam van het koor weten. Koorzoeker geeft, gerangschikt naar genre, wel overzicht.”

Mede-initiatiefnemer Egges schreef boeken over programmeren en is daarnaast muzikant. Zijn compagnon Mark Overmars ontwikkelde GameMaker, een bekend programma voor het ontwerpen van computerspellen. Twee jaar geleden richtten ze Fans4Music op. „Om vocalisten, artiesten en muzikanten te helpen met het opbouwen, uitbreiden en onderhouden van een achterban, wat tevens een extra inkomstenbron kan zijn.”

Koorzoeker heeft een agenda, waaraan koren hun uitvoeringen kunnen toevoegen. Egges: „Daarin kun je zoeken naar koren waar je in geïnteresseerd bent en kijken welke concerten er in de buurt zijn. Bovendien is het mogelijk om toegangskaarten te bestellen. Binnen de korenwereld is dat nog niet zo vanzelfsprekend als bij andere muziekgenres. Koren beseffen over het algemeen nog onvoldoende dat kaartverkoop via internet meer concertbezoekers oplevert. Mensen willen namelijk graag meteen als ze een aankondiging zien een kaartje kunnen kopen. Hoe eenvoudiger dat is, des te meer ze dat doen. Het voorkomt ook nog eens lange wachtrijen bij de deur op de concertavond zelf.”

Koorzoeker is voor de koren gratis. Fans4Music verdient geld als een koor via het platform kaarten verkoopt. Per bestelling wordt –ongeacht het aantal kaarten– 1,45 euro gerekend. „Een gering bedrag, terwijl koren zo wel snel en veilig meer kaartjes in de voorverkoop kunnen slijten.” Het databestand van Koorzoeker wordt langzaamaan opgebouwd. Het bevat intussen 1500 koren. Koren kunnen zich aanmelden voor een eigen profielpagina. De komende maanden worden meer elementen aan Koorzoeker toegevoegd, zoals een vacaturebank voor dirigenten. Ook kunnen mensen zich als vriend of donateur van een koor aanmelden. Een ander onderdeel wordt waarschijnlijk een webwinkel, waar koren hun cd’s kunnen verkopen.

koorzoeker.nl