Koororgel Joriskerk Amersfoort wordt uitgebreid met borstwerk

Het koororgel van Metzler in de Joriskerk in Amerfoort. beeld RD, Anton Dommerholt

Het koororgel van Metzler in de Sint-Joriskerk in Amersfoort wordt uitgebreid met een borstwerk.

Dat meldt de culturele commissie van de kerk.

Het eenklaviers koororgel (negen stemmen) in de Joriskerk werd in 1967 gebouwd door de firma Metzler & Söhne uit Dietikon in Zwitserland. Het instrument was een geschenk van auto-importeur Pon uit Amersfoort, die de kerk ook een eenklaviers positief (drie stemmen) van Metzler cadeau deed.

Bij de bouw van het koororgel werd ruimte gereserveerd voor een uitbreiding met een borstwerk. „Al jaren leefde de wens om deze uitbreiding te realiseren, waardoor het orgel voltooid kan worden”, aldus de culturele commissie.

Door een gift van bouwbedrijf Schoonderbeek uit Amersfoort kon de kerk vorige maand de opdracht geven voor de uitbreiding. De werkzaamheden worden uitgevoerd door orgelmaker Bernhardt Edskes uit Zwitserland, die in 1967 betrokken was bij de bouw van het Metzlerorgel. Edskes is inmiddels begonnen met de uitbreiding.

Het borstwerk krijgt in eerste instantie vijf registers. Verder worden een manuaalkoppel en twee pedaalkoppels gerealiseerd. Een zesde register (de Dulciaan) wordt nu nog niet geplaatst. Als er genoeg geld is, komt de Dulciaan er alsnog, aldus de culturele commissie. Voor de 15.000 euro die nodig is voor dit register, is de commissie een sponsoractie gestart.

Het is de bedoeling dat de uitbreiding nog dit jaar wordt gerealiseerd. De ingebruikname van het gecompleteerde orgel vindt begin 2019 plaats.