Johannes Vermeer Prijs voor violiste Janine Jansen

Janine Jansen. beeld Marco Borggreve

De Johannes Vermeer Prijs 2018, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, is door minster Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap toegekend aan violiste Janine Jansen.

De jury, onder voorzitterschap van Els van der Plas, heeft haar unaniem voorgedragen. Jansen (40) ontvangt de prijs voor „de fenomenale wijze waarop zij invulling geeft aan haar uitvoerend kunstenaarschap”, aldus het persbericht woensdagmorgen. De uitreiking vindt plaats op maandag 29 oktober 2018 in de Ridderzaal.

De jury prijst Jansens gehele wereldwijde carrière. „Haar muzikale interpretaties raken aan het geniale en oogsten unaniem bewondering en respect van publiek en collega-musici. Janines talent, kwaliteit, toewijding, inzet en liefde voor het vak van violist maken haar tot een wereldster. Janine Jansen is daarnaast een rolmodel voor jonge musici.”

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag het bedrag besteden aan een speciaal project binnen zijn of haar werkterrein. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2008 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines.

De prijs werd in 2009 voor het eerst uitgereikt aan operaregisseur Pierre Audi. Daarna ontvingen regisseur Alex van Warmerdam (2010), fotograaf Erwin Olaf (2011), beeldend kunstenaar Marlene Dumas (2012), architect Rem Koolhaas (2013), grafisch ontwerper Irma Boom (2014), componist Michel van der Aa (2015) en kunstenaar/regisseur Steve McQueen (2016) de prijs. Vorig jaar ging de prijs naar modeontwerper Iris van Herpen.

De jury bestaat dit jaar uit Els van der Plas (voorzitter), Michel van der Aa, Annabelle Birnie, Jeroen Krabbé en Jamal Ouariachi.

Meer informatie: www.johannesvermeerprijs.nl