Ingebruikname uitgebreide orgel Van den Heuvel gg Opheusden

Het Van den Heuvelorgel in Opheusden. beeld Van den Heuvel Orgelbouw
2

De gereformeerde gemeente van Opheusden neemt op zaterdag 2 juni het overgeplaatste en uitgebreide orgel van Van den Heuvel opnieuw in gebruik.

Van den Heuvel Orgelbouw (Dordrecht) bouwde in 2001 voor het voormalige kerkgebouw van de gg in Opheusden een tweeklaviers instrument met 29 stemmen.

Opheusden_orgel__nieuwe_situatieEerste paal geslagen voor gg Opheusden

SteenDs. De Leeuw legt eerste steen gg Opheusden

Voorjaar 2016 nam de gemeente een nieuw kerkgebouw met ruim 1700 zitplaatsen in gebruik. Van den Heuvel werd gevraagd de preekstoel en het liturgisch centrum te ontwerpen en te vervaardigen, zodat er één geheel zou ontstaan met het orgel. De orgelbouwer plaatste vervolgens het orgel zonder klankaanpassingen over. Wel werd de dispositie met één pedaalstem uitgebreid. Ook werd er rekening gehouden met een toekomstige uitbreiding met een rugpositief van tien stemmen.

Vorig jaar kreeg de Dordtse orgelbouwer de opdracht om de uitbreiding met het rugpositief inderdaad te realiseren. Afgelopen maart begon Van den Heuvel met het inbouwen van de onderdelen, waarna de intonatie volgde. Ook werd de intonatie van het bestaande orgel aangepast aan de huidige kerkzaal. Het instrument telt nu veertig stemmen verdeeld over hoofdwerk, rugpositief, zwelwerk en pedaal.

Tijdens een orgel- en psalmzangavond op zaterdag 2 juni (aanvang 19.30 uur) bespeelt Arie van der Vlist uit Ouderkerk aan den IJssel het uitgebreide orgel. Op het programma staan werken van Asma, Van Mazijk, Bach, Händel, Mendelssohn, Klaas Jan Mulder, Guilmant, Driffill, Marco den Toom en de organist zelf. Tevens is er psalmzang met medewerking van de Betuwse bovenstemgroep. Ouderling M. van Dam opent de avond.