Honderdste geboortedag musicus Simon C. Jansen

Simon C. Jansen (1911-1980). Foto Westerkerk Amsterdam Westerkerk Amsterdam

AMSTERDAM – Deze maand is het honderd jaar geleden dat de bekende organist, pianist en koordirigent Simon C. Jansen werd geboren.

Het januari/februarinummer van de Orgelvriend wijdt een aparte bijlage aan de musicus, die op 1 januari 1911 in Rotterdam werd geboren en sinds 1952 tot aan zijn overlijden op 24 oktober 1980 werkzaam was als cantor-organist van de Westerkerk in Amsterdam. Naast een biografische schets geven zoon Rudolf Jansen, oud-voorzitter van het Westerkerkkoor Gerrit Bosch, en Jansens opvolger in de Westerkerk, Jos van der Kooy, hun herinneringen aan de „man aan wie hokjesgeest vreemd was” (Van der Kooy).

Simon C. Jansen ontvangt zijn opleiding van onder anderen de Utrechtse domorganist Hendrik F. Bos en aan het Amsterdams conservatorium van Cornelis de Wolf en dr. Anthon van der Horst.

Van 1931 tot 1935 is hij organist in de Utrechtse Wilhelminakerk. Van 1935 tot aan het bombardement in september 1944 speelt hij in de Arnhemse St.-Eusebiuskerk, als opvolger van de in 1935 overleden Cornelis de Wolf. In de oorlog komt het gezin in Amsterdam terecht, waar Jansen organist wordt van de Koepelkerk (1945-1948). Vervolgens speelt hij in de Grote of St.-Laurenskerk in Alkmaar.

In 1952 volgt zijn benoeming tot cantor-organist van de Amsterdamse Westerkerk. Grote bekendheid krijgt hij daar door de Bachcantatediensten die hij samen met ds. H. A. Visser organiseert. Ook richt hij het Westerkerkkoor en het Bachorkest op.

Aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam is Jansen docent voor de hoofdvakken orgel en koordirectie. Als concertorganist maakt hij naam en onderneemt hij tournees naar onder andere Suriname, de Antillen, de Verenigde Staten en Canada.

In de Amsterdamse Westerkerk staat de cantatedienst van zondag 30 januari in het teken van „de grote betekenis van Simon C. Jansen voor de Westerkerk.” Het Westerkerkkoor en het Bachorkest voeren de cantate ”Sie werden aus Saba allen kommen” (BWV 65) van Bach uit.

Op de site van Westerkerk is de Orgelvriendbijlage als pdf te downloaden. Klik hier. Op de site van de NCRV is een zestal historisch opnamen van orgelconcerten door Simon C. Jansen uit 1965, 1966, 1973 en 1977 te beluisteren. Klik hier.