Groot onderhoud voor orgel Nieuwe Kerk Amsterdam

Het orgel in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. beeld RD, Anton Dommerholt

Het hoofdorgel van de Nieuwe Kerk in Amsterdam krijgt de komende maanden een grondige onderhoudsbeurt.

Alle pijpen van het drieklaviers instrument van Schonat (1655), volgens De Nieuwe Kerk Amsterdam het grootste historische orgel van Nederland, worden schoongemaakt. Ook wordt de intonatie gecontroleerd en wordt het orgel volledig gestemd. Bovendien krijgen de speel- en registermechanieken een beurt.

Tevens worden de beroemde beschilderde luiken aangepakt. Dat behelst niet alleen schoonmaak, maar ook vervanging van hun hydraulische bedieningssysteem. „Daarvoor komt een constructie met touwen en katrollen, net als in de zeventiende eeuw”, aldus het persbericht.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw en restauratieschilder Wassily Khudyakov.

Het orgel werd in 1655 vervaardigd door de Duitse orgelbouwer Hans Wolff Schonat en daarna vergroot door Jacob Galtusz. van Hagerbeer en (na diens dood) Roelof Barentsz. Duyschot.

Voor de beschildering van de orgelluiken deed de stad Amsterdam een beroep op kunstschilder Jan Gerritsz. van Bronckhorst. De decoratie van het orgel staat in het teken van de muziek, uitgebeeld in diverse allegorische beschilderingen. Zo is koning David te zien die een harp bespeelt en wordt hij geflankeerd door twee vrouwen die de zang- en de speelkunst uitbeelden.

Door de restauratie kan De Nieuwe Kerk Amsterdam bij uitzondering geen orgelconcerten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag organiseren.

Naar verwachting kan het orgel in de zomer van 2017 weer worden bespeeld.

Meer informatie: www.nieuwekerk.nl/orgels