Govert van Wijn Orgelconcours stopt na 25e editie

beeld RD

De 25e editie van het Govert van Wijn Orgelconcours, dat op 1 juli 2017 in de Grote Kerk van Maassluis plaatsvindt, is tevens de laatste. Omdat het onduidelijk is of het evenement in de toekomst financieel haalbaar blijft én omdat de belangstelling voor deelname de afgelopen jaren afnam, is besloten een punt te zetten achter het evenement.

Dat meldt Piet Bouterse, secretaris van de Stichting Govert van Wijn Orgelconcours, desgevraagd. „Een aantal jaar geleden heeft zich een belangrijke wijziging voorgedaan in de subsidiëring van het concours en sindsdien was de orgelcommissie zelf verantwoordelijk voor de financiering van het concours. Vanaf dat moment is het streven geweest om in elk geval de 25e editie van het concours te halen. Dit is gelukkig gelukt”, aldus Bouterse.

Het blijkt volgens hem in de praktijk jaarlijks lastiger te worden om voldoende gelden in de vorm van sponsoring bij elkaar te krijgen en zo het concours ook in de toekomst financieel mogelijk te maken. „Daarbij komt dat het werven van voldoende deelnemers eveneens steeds lastiger wordt. Waren de inschrijvingen in het begin nog aanzienlijk meer dan dat er plaatsen beschikbaar waren, nu kost het veel moeite om een redelijk aantal deelnemers enthousiast te krijgen om het concours doorgang te laten vinden”, aldus de secretaris.

Een en ander overwegende heeft de organisatie besloten na de jubileumeditie te stoppen met het concours. „Op langere termijn is het niet te overzien of het concours nog jaren zal kunnen worden gehouden en het zou jammer zijn om de organisatie noodgedwongen te moeten stoppen vanwege onvoldoende financiële middelen en/of deelnemers”, aldus Bouterse.

Ruim 25 jaar geleden ontstond het initiatief voor een orgelconcours voor amateurorganisten en conservatoriumstudenten tot 30 jaar rond het Garrelsorgel van de Grote Kerk van Maassluis. Het concours mocht zich vanaf het begin –de eerste editie was in 1993– verheugen in een grote belangstelling.

Een aantal winnaars van ”Maassluis” geniet inmiddels landelijke bekendheid, onder wie Laurens de Man (2016), Gert van Hoef (2015), Arjan Veen (2012 en 2014), Gerwin Hoekstra (2013), Jochem Schuurman (2008 en 2010), Adriaan Hoek (2009), Wouter van der Wilt (2007), Hugo Bakker (2006), Kees Alblas (2000, 2001 en 2004), Niels-Jan van der Hoek (1999), Aart Bijkerk (1994 en 1998) en Wim Hazeu (1995).

Tijdens de jubileum- en sloteditie op zaterdag 1 juli 2017 bestaat de jury uit Bas de Vroome (voorzitter) en de oud-finalisten Rien Donkersloot (2002, derde prijs) en Susanna Veerman (2005 en 2004, beide tweede prijs). Er kunnen maximaal vijftien deelnemers meedoen.

Meer informatie: www.orgelconcoursmaassluis.nl