Geslaagd eerste amateurconcours Laurenskerk R’dam

Het orgel van de Rotterdamse Laurenskerk. Foto RD RD

ROTTERDAM – De Stichting Rotterdam Orgelstad kijkt tevreden terug op het eerste orgelconours voor amateurs dat ze eind vorige week in de Rotterdamse Laurenskerk organiseerde.

Het concours vormde de slotmanifestatie van de viering van het 10-jarig bestaan van de stichting.

Er waren negentien aanmeldingen, waaruit de juryleden Hayo Boerema en Jan van Dijk in een eerste ronde aan de hand van ingestuurde geluidsopnamen drie deelnemers selecteerden voor de jongste leeftijdscategorie en acht deelnemers voor de oudste categorie.

Zaterdagochtend 8 september speelden de kandidaten de tweede ronde voor de jury, die bestond uit Hayo Boerema, Johann Th. Lemckert en Petra Veenswijk.

De deelnemers uit beide categorieën mochten een werk uit de barok kiezen. Het verplichte werk voor de jongste categorie was een deel uit een speciaal voor de gelegenheid door Hayo Boerema geschreven driedelige compositie ”DIX”. De oudste categorie moest een koraal naar keuze uit de ”12 choralpréludes voor de paaskring” van Johann Th. Lemckert vertolken. Voor de finale waren de deelnemers vrij in hun keuze.

Alle deelnemers van de categorie tot en met 16 jaar (Ardjan van Bergeijk, Diederik Blankesteijn en Leendert Verduijn) gingen door naar de finale, die om 17.00 uur werd gespeeld. De jury in de finaleronde bestond uit Jan Hage, Anton Pauw en Petra Veenswijk. Zij wezen Ardjan van Bergeijk aan als winnaar.

In de categorie 17 jaar en ouder namen finalisten Adrie van Manen, Jos Teeuw en Thea Verhagen het tegen elkaar op. De eerste prijs ging naar Jos Teeuw, die als keuzewerk de variaties over ”Ick wil mij gaan vertroosten” van Jacob Bijster speelde. De tweede prijs ging naar Thea Verhagen met een mooie uitvoering van het preludium in d van Max Reger en de derde prijs naar Adrie van Manen met het allegro in d van Mendelssohn.

De winnaar van de categorie tot en met 16 jaar ging naar huis met onder meer een geldprijs van 150 euro. De winnaar van de categorie vanaf 17 jaar ontving 300 euro en een uitnodiging voor een pauzeconcert in de Laurenskerk Rotterdam. Ook werden er prijzen uitgereikt voor de beste vertolkers van het verplichte werk en de barokcompositie in beide categorieën.

Gezien het succes stellen de organisatoren dat het eerste concours in de toekomst zeker een vervolg zal krijgen.

Meer informatie: www.rotterdamorgelstad.nl