Gerrit de Gier benoemd tot stadsorganist IJsselstein

Gerrit Christiaan de Gier. beeld Leen-Pieter van der Gouwe

Gerrit Christiaan de Gier is per 1 juli 2018 benoemd tot stadsorganist van IJsselstein.

Dat blijkt uit een uitnodiging die de organist maandagmorgen rondstuurt.

De uitnodiging betreft een concert op zaterdagmiddag 14 juli 2018 (aanvang 14.30 uur) in de Oude Sint-Nicolaaskerk van IJsselstein door De Gier. Tijdens dat concert zal wethouder Peter Dekker van IJsselstein de benoeming van De Gier bekrachtigen.

Gerrit Christiaan de Gier (1962), die in IJsselstein woont, is concertorganist, kerkorganist in de Jacobikerk te Utrecht en orgeldocent in IJsselstein, Utrecht, Gouda en omstreken.

IJsselstein telt binnen zijn muren drie orgels: het Van Vulpenorgel (1971) in de Oude Sint-Nicolaaskerk, het Maarschalkerweerdorgel (1908) in de Sint-Nicolaasbasiliek en het Berg & Van der Wendtorgel (1966) in de Ontmoetingskerk. „Met de benoeming van Gerrit Christiaan de Gier tot stadsorganist van IJsselstein komt er een vast aanspreekpunt voor de orgelcultuur”, aldus het persbericht.

IJsselstein is de dertigste gemeente die een stadsorganist aanstelt. Ook Alkmaar, Alphen aan de Rijn, Arnhem, Doesburg, Doetinchem, Dordrecht, Eindhoven, Elburg, Enschede, Goes, Gorinchem, Gouda, Haarlem, Helmond, Hilvarenbeek, Hoorn, Kerkrade, Kampen, Leeuwarden, Middelburg, Nijmegen, Oudewater, Papendrecht, Rijssen, Rotterdam, Schiedam, Zeist, Zierikzee en Zutphen hebben een stadsorganist.